19. bajnoki elsőségét ünnepelte a Manchester United

Szép lassan teljes lesz a topligák bajnoki dicsőségtáblája: a Dortmund, a Milan és a Bracelona mellé immár felsorakozott a Manchester United is, amely a hétvégén 1-1-es döntetlent ért el a Blackburn otthonában, ezzel bebiztosította bajnoki elsőségét. Most már csupán a francia liga győztese van hátra, s ez könnyen lehet, hogy a Lille gárdája lesz, amely szombat este a Paris SG legyőzésével már begyűjtött egy honi trófeát, mégpedig a Francia Kupát.

Pintér Patrick
2011. 05. 16. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blackburn elleni döntetlen elég volt a Manchester United számára ahhoz, hogy megszerezze története 19. angol bajnoki elsőségét. Ám a végső győztes kiléte tulajdonképpen nem most, hanem az elmúlt hét végén dőlt el, amikor a Vörös Ördögök odahaza 2-1-re legyőzték a nagy vetélytárs Chelsea gárdáját. A Rovers ugyan most vezetést szerzett az ausztrál Emerton találatával, de a hajrában Rooney biztos lábbal értékesített egy büntetőt, ezzel begyűjtve a végső megdicsőüléshez szükséges pontot.

A londoni Kékek is ikszeltek ezen a hét végén, a Newcastle a 92. percben egyenlített Steven Taylor révén a Stamford Bridge-en. Az Arsenal még ennyire sem volt sikeres, hazai pályán bukott el az Aston Villa ellen, így harmadik helye veszélybe került, hiszen a Manchester City majd csak kedd este játszik a Stoke Cityvel a fordulóból elhalasztott mérkőzésen. Az is végleg eldőlt, hogy a West Ham United búcsúzik az élvonaltól, a Kalapácsosok a 94. percben kapott góllal szenvedtek 3-2-es vereséget a Wigan otthonában, úgy, hogy fél óra sem telt el a kezdő sípszó után, s már 2-0-ra vezettek. De ettől a győzelemtől az Athleticnek sem lett feltétlenül jobb a helyzete, még így is vonal alattinak számít, az utolsó forduló dönt majd arról, hogy a Blackburn, Wolverhampton, Birmingham City, Blackpool, Wigan ötösből, melyik két csapat esik ki a másodosztályba.

Ami a magyarokat illeti, Bogdán Ádám ismét kispados volt a Boltonban, a Wanderers gólgazdag összecsapáson 4-3-ra kikapott a Blackpooltól, míg Gera Zoltán a 89. percben állt be a Birmingham City vendégeként 2-0-ra diadalmaskodó Fulhambe.

Eredmények:
Blackburn–Manchester United 1-1 (Emerton, ill. Rooney – 11-esből)
Blackpool–Bolton 4-3 (D. Campbell 2, Puncheon, Adam, ill. K. Davies, M. Taylor, Sturridge)
Sunderland–Wolverhampton 1-3 (Sessegnon, ill. Craddock, S. Fletcher, Elokobi)
West Bromwich–Everton 1-0 (Mulumbu)
Chelsea–Newcastle 2-2 (Ivanovics, Alex, ill. Gutiérrez, S. Taylor)
Arsenal–Aston Villa 1-2 (Van Persie, ill. D. Bent 2)
Birmingham City–Fulham 0-2 (Hangeland 2)
Liverpool–Tottenham 0-2 (Van der Vaart, Modric – 11-esből)
Wigan–West Ham United 3-2 (N’Zogbia 2, Sammon, ill. Ba 2)
A Manchester City–Stoke City mérkőzést kedden rendezik.

Az élmezőny:
1. Manchester United 77 pont
2. Chelsea 71
3. Arsenal 67
4. Manchester City 65
5. Tottenham 59

A góllövőlistát a 21 gólos Berbatov (Manchester United) vezeti.

FA-kupa, döntő

Hosszú, több mint négy évtizedes szünet után újra FA-kupával gazdagodott a Manchester City együttese. A halványkékek Yaya Touré góljával győztek az elődöntőben a városi rivális United ellen, s most szintén az elefántcsontparti középpályás találatával múlták felül a fináléban a Stoke City együttesét.

Manchester City–Stoke City 1-0 (Y. Touré)

Franciaország, Ligue 1, 36. forduló

A hét végén rendezték a Francia Kupa döntőjét, ezért meglehetősen csonkára sikeredett a 36. forduló programja. A tabella élmezőnyében található együttesek közül csupán a Rennes és a Marseille lépett pályára. Közülük a Rennes 2-1-re győzött a Saint-Étienne otthonában, az OM viszont csak döntetlenre végzett a Lorient vendégeként, így ha a Lille szerdán legyőzi a Sochaux-t, már bajnoknak tekinthető. Ez azt jelentené, hogy a Lille játékosai néhány napon belül két trófeát is magukhoz ölelhetnének, hiszen szombat este 1-0-ra legyőzték a Paris SG-t a kupadöntőben. A mindent eldöntő gólt Obraniak szerezte az utolsó előtti percben.

Eredmények:
Arles-Avignon–Toulouse 1-0 (Ghilas)
Caen–Montpellier 2-0 (Hamouma, Traoré)
Monaco–Lens 1-1 (Moukannjo, illl. Varane)
Nancy–Nice 3-0 (Hadzsi, Berenguer, B. Traoré)
Saint-Étienne–Rennes 1-2 (Sako, ill. Montano, Leroy)
Valenciennes–Auxerre 1-1 (Kadir, ill. Jung)
Lorient–Marseille 2-2 (Kome, Gameiro, ill. Rémy, Gignac)
A Brest–Lyon mérkőzést ma rendezik, a Bordeaux–Paris SG és a Lille–Sochaux találkozókat pedig szerdán.

Az élmezőny:
1. Lille 69 pont
2. Marseille 66
3. Lyon 59
4. Paris SG 58
5. Rennes 56

A góllövőlistát a 21 gólos Sow (Lille) és Gameiro (Lorient) vezeti.

Francia Kupa, döntő

Lille–Paris SG 1-0 (Obraniak)

Németország, Bundesliga, 34. (utolsó) forduló

Bár a bajnoki aranyérem sorsa már két hete eldőlt, jó néhány megválaszolatlan kérdés még foglalkoztatta a német szurkolókat az utolsó forduló előtt. Ezekre természetesen válasz is érkezett: a Leverkusen egy szerencsés góllal győzni tudott Freiburgban, így megőrizte második helyét, a Bayern München sikere így tulajdonképpen már hiábavaló volt a Stuttgart ellen (Hajnal Tamás 81 percet töltött a zöld gyepen az Allianz Arenában), a bajorok így is harmadikok lettek, s selejtezőt játszanak majd a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülésért. A negyedik helyre hajtó Hannover és Mainz (Lőw kispados volt) is nyert, így kettejük között nem változott a különbség.

Sokkal izgalmasabb volt viszont a kiesés elleni küzdelem: a forduló előtt még csak az volt biztos, hogy a St. Pauli búcsúzik, a Wolfsburg, Mönchengladbach, Frankfurt hármas még reménykedhetett a bennmaradásban. A Wolfsburg egy huszáros hajrával győzött a Hoffenheim vendégeként, így megmenekült, átmenetileg jobb helyzetbe került a Gladbach is azzal, hogy döntetlent harcolt ki Hamburgban (így osztályozóra kényszerült a Bundesliga 2 harmadikjával, a Bochummal), az Eintrachtnak viszont nem sikerült a bravúr a bajnok Dortmund otthonában, a 3-1-es idegenbeli vereség egyúttal az élvonalbeli búcsút is jelentette a számára.

Eredmények:
Dortmund–Frankfurt 3-1 (Barrios 2, Russ – öngól, ill. Rode)
Freiburg–Leverkusen 0-1 (Balitsch)
Bayern München–Stuttgart 2-1 (Gomez, Schweinsteiger, ill. Okazaki)
Hannover–Nürnberg 3-1 (Haggui, Rausch, Ya Konan – 11-esből, ill. Weissmeier)
Mainz–St. Pauli 2-1 (Schürrle, Allagui, ill. Lehmann)
Hamburg–Mönchengladbach 1-1 (Ben-Hatira, ill. Arango)
Hoffenheim–Wolfsburg 1-3 (Roberto Firmino, ill. Mandzukic 2, Grafite)
Kaiserslautern–Werder Bremen 3-2 (Nemec, Rodnei, Lakic, ill. Frings, Arnautovic)
Köln–Schalke 2-1 (Novakovic, Jajalo, ill. Raúl)

A végeredmény:
1. Dortmund 75 pont
2. Leverkusen 68
3. Bayern München 65
4. Hannover 60
5. Mainz 58
6. Nürnberg 47
7. Kaiserslautern 46
8. Hamburg 45
9. Freiburg 44
10. Köln 44
11. Hoffenheim 43
12. Stuttgart 42
13. Werder Bremen 41
14. Schalke 40
15. Wolfsburg 38
16. Mönchengladbach 36
17. Frankfurt 34
18. St. Pauli 29

A gólkirály a 28 gólos Mario Gomez (Bayern München) lett.

Olaszország, Serie A, 37. forduló

A múlt héten a Milan római 0-0-s döntetlenjével már bebiztosította bajnoki győzelmét, most hazai pályán jöhetett a fieszta a Cagliari ellen. A piros-feketék ki is tettek magukért, s egész éves teljesítményükhöz méltó játékkal 4-1-re győztek a szárd csapat ellen. A második helyért küzdő két együttes, az Inter és a Napoli vasárnap este csapott össze a Vezúv lábánál, s játszottak egy, az Inter számára üdvözítő döntetlent.

Ezzel az arany- és az ezüstérem is Milánóba került, a bronz, s az ezzel együtt járó BL-indulás pedig hosszú idő után Nápolyba. A selejtezős helyekért még az Udinese és a Lazio küzdhet meg, a Cataniában a 95. percben kapott góllal vereséget szenvedett Romának viszont már csak az Európa-liga juthat.

A Bari és a Brescia után egy harmadik magyar érdekeltségű csapat is biztosan búcsúzik majd a szezon végén az első osztályból, mégpedig a Sampdoria, amely most 2-1-re (a 86. percben kapott góllal) kikapott hazai pályán a Palermótól. Laczkó Zsolt végigjátszotta a találkozót, Koman Vladimirnak viszont ismét csak a kispad jutott. Vass Ádám is kezdő volt a Bresciában, őt a 61. percben lecserélték, a kékek 1-0-ra kikaptak Cesenában.

Eredmények:
Lazio–Genoa 4-2 (Hernanes 2, Biava, Rocchi, ill. Palacio, Floro Flores)
Milan–Cagliari 4-1 (Robinho 2, Gattuso, Seedorf, ill. Cossu)
Fiorentina–Bologna 1-1 (Cerci, ill. Ramírez)
Cesena–Brescia 1-0 (Ghiaccerini)
Catania–Roma 2-1 (Bergessio, Gomez, ill. Loria)
Parma–Juventus 1-0 (Giovinco)
Sampdoria–Palermo 1-2 (Biabiany, ill. Miccoli, Pinilla)
Bari–Lecce 0-2 (Jeda, A. Masiello – öngól)
Chievo–Udinese 0-2 (Isla, K. Asamoah)
Napoli–Internazionale 1-1 (Zuniga, ill. Eto’o)

Az élmezőny:
1. Milan 81 pont
2. Internazionale 73
3. Napoli 69
4. Udinese 65
5. Lazio 63

A góllövőlistát a 28 gólos Di Natale (Udinese) vezeti.

Spanyolország, Primera División, 37. forduló

A bajnoki fiesztát már a hét vége előtt megtartotta a Barcelona a Nou Campban, a Deportivo elleni mérkőzés már csak ráadásnak számított. S ebbe még az is belefért, hogy a katalánok csupán 0-0-s döntetlent értek el a kiesés elől menekülő La Coruna-i csapat ellen. Mindeközben a Real Madridra komoly rangadó várt a Villarreal otthonában, de a királyi gárda számára nem okozott gondot a szezon végére ereszkedő üzemmódba kapcsoló Sárga tengeralattjáró legyőzése. Cristiano Ronaldo ismét hozta a formáját, két gólt is szerzett, döntő érdemeket viselve a blancók sikeréből. A Villarreal volt az egyetlen csapat egyébként ebben a fordulóban, amely hazai pályán nem tudott pontot szerezni.

A magyar érdekeltségű együttesek közül a Vadócz Krisztiánt végig foglalkoztató Osasuna 2-0-ra kikapott a Getafétől, a Zaragoza viszont nyert, igaz, a kispados Pintér Ádám csupán a kispadról szurkolhatott társainak. Még egyik gárda sincsen biztonságban, az utolsó fordulóban a pamplonai együttes a Villarrealt fogadja, míg a Zaragoza a Levanténél vendégeskedik.

Eredmények:
Barcelona–Deportivo 0-0
Villarreal–Real Madrid 1-3 (Cani, ill. Cristiano Ronaldo 2, Marcelo)
Valencia–Levante 0-0
Bilbao–Málaga 1-1 (David López – 11-esből, ill. Recio)
Atlético Madrid–Hercules 2-1 (Alvaro Domínguez, Reyes, ill. Trezeguet)
Sevilla–Sociedad 3-1 (Kanouté 2, Negredo, ill. Agirretxe)
Zaragoza–Espanyol 1-0 (Ponzio)
Gijón–Santander 2-1 (De las Cuevas, Nacho Novo, ill. C. Fernández)
Getafe–Osasuna 2-0 (Miguel Flano – öngól, Pedro Ríos)
Almería–Mallorca 3-1 (Uche, Juanma Ortíz, Piatti, ill. Webo)

Az élmezőny:
1. Barcelona 93 pont
2. Real Madrid 89
3. Valencia 68
4. Villarreal 62
5. Sevilla 55

A góllövőlistát a 38 gólos Cristiano Ronaldo (Real Madrid) vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.