Ahol semmi sem drága – A jelöltek épsége is veszélyben volt

A jelöltek fizikai biztonságát is veszélyeztető kampány után tartják vasárnap a helyhatósági választásokat Albániában. A kormánypárt tovább közelítené az országot az Európai Unióhoz, míg az ellenzék csalásoktól tart.

Kovács András
2011. 05. 08. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi helyhatósági választások révén egy új szintre léphet a demokrácia – jósolja Bamir Topi, Albánia elnöke. Ez a kijelenés annak fényében hat különösen, hogy az elmúlt hónap erőszakkal és sárdobálással terhelt kampányt hozott az ország két legnagyobb pártja, a Sali Berisha miniszterelnök által vezetett Demokrata Párt (DP) és az Edi Rama vezette Szocialista Párt (PS) között. A két politikai erő 2009 júniusa, a legutóbbi parlamenti választás óta folytat kiélezett küzdelmet. Akkor bár a PS szerezte a legtöbb szavazatot, mégis a DP által vezetett Szövetség a Változásért koalíció tudott kormányt alakítani.


Lulzim Basha, a kormánypárt tiranai főpolgármester-jelöltje

Május 8. nagyon fontos abból a szempontból, hogy az albánok lássák mennyire is fontos ez a választás – mondta el Eugen Wollfarth, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nagykövete. Berisha felszólította a folyamatban részt vevő nemzetközi intézményeket a választási eljárás és a szabályok szigorú betartatására. Híveinek további gazdasági fejlesztéseket és az Európai Unióhoz való további közeledést ígért.


Aggódnak a szocialisták

A DP arra alapozta a kampányát, hogy minden fontos fejlesztést csak helyi szinten lehet végrehajtani, amihez a központi kormány támogatása elengedhetetlen. Rama a kampány heteiben többek között arról beszélt, hogy a kormány ideológiailag megosztott és csak az ő pártja képes az ország politikai egyesítésére. 50 éve is a földi paradicsomot ígértek az albánoknak, míg most a Berisha által ígért gazdasági paradicsomot a gazdasági pokol fogja követni – mondta a PS elnöke.


Edi Rama, a szocialisták vezetője

A kampány során az SP folyamatosan panaszkodott a választói listák és névjegyzékek miatt, több esetben bírósághoz is fordultak, hamis iratok miatt. Nem csak ezek az incidensek adnak okot aggodalomra, hanem az emberekre nehezedő kormányzati nyomás is – hangsúlyozta Armando Subashi, az SP elnökhelyettese. Több szocialista képviselő szerint ezek a jelek arra mutatnak, hogy a választás nincs összhangban a legszigorúbb szabályokkal.


A legnagyobb harc természetesen Tiranáért folyik, ahol Rama már negyedszerre hódítaná el a városvezetői széket. Legfőbb riválisa Lulzim Basha, egykori belügyminiszter. Aldo Bumci, a demokraták egyik tagja elmondta, hogy Basha végig a civilekre építő kampányt folytatott, szemben az eddigi főpolgármesterrel, aki politikai kérdésnek tekinti a megmérettetést.


Fotók: Reuters


A kampányban eddig már több merénylet is történt. Legutóbb Astrit Cengu Kukes városának egyik polgármesterjelöltjét érte támadás, amelyben súlyos sérüléseket szenvedett.

(Forrás: setimes.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.