Forró témákkal kezdik a jövő hetet a honatyák a T. Házban

A képviselők az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén ismét foglalkozhatnak a Gyöngyöspatán kialakult helyzet vizsgálatával, és reagálhatnak az Alkotmánybíróság végkielégítéseket érintő pénteki döntésére is. A Ház napirendjén nem szerepel jelentősebb törvényjavaslatról szóló határozathozatal, az ülésnapok idejének nagy része korábban tárgyalni kezdett előterjesztések részletes vitáival telhet.

MNO
2011. 05. 08. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteki bejelentése alapján már hétfőn a parlament elé kerülhet a 2010-es végkielégítések adóztatásának újraszabályozása, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvény – 2005-ig szóló – visszamenő hatályát. A döntés értelmében az adóhatóság nem követelhet különadót a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után, de az Országgyűlés a jogszabály módosításával a tavalyi adóévre még kiterjesztheti a teherfizetési kötelezettséget. A Háznak kevesebb mint két hét áll a rendelkezésére a törvény módosítására a személyijövedelemadó-bevallás május 20-ai határideje előtt. A parlament hétfőn napirendjére veszi a bunyevác kisebbségi népcsoport magyarországi elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést is.

A képviselők kedden folytathatják a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának tárgyalását. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság mindkét esetben alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást, amelyet a kormánytöbbség tavaly tett lehetővé. A kabinet által benyújtott tervezet szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, valamint nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell menteni, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítania kell, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű. Szintén a második ülésnapon kerül sor az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitájára.

A Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott előterjesztés szerint a testület felállítását az indokolja, hogy az elmúlt időszakban az ország több pontján alakult ki a közbiztonságra veszélyt jelentő helyzet, amit „részben tisztázatlan hátterű és motivációjú személyek és csoportok idéztek elő”. A Ház kedden tárgyalhatja még az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezményekről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítványokat, és részletes vitát tartanak a sporttörvénynek a nemzet sportolója jelölési rendjén is változtató módosításáról, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra negyedének tartós és közvetlen állami tulajdonba vételéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.