„Húsz év óta először együtt ünnepelhetünk”

Közösen ünnepelték védőszentjeik napját a rendőrök és a tűzoltók vasárnap a budapesti Városligetben, ahol a két szervezet vezetői azt hangsúlyozták, mindkét hivatásos szervezet feladata azonos: az állampolgárok és a közbiztonság védelme.

MNO
2011. 05. 08. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Ferenc, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője a rendezvény megnyitásakor azt hangsúlyozta: erős kapcsolat van a rendvédelmi szervek, különösen a rendőrség és a tűzoltóság között, mert kárhelyszíneken, baleseteknél, vagy hatósági munkák végrehajtásánál közösen dolgoznak. „Ma, húsz év óta először együtt ünnepelhetünk azokkal az állampolgárokkal, akiknek a védelmére esküt tettünk, s ez jó alkalom, hogy megismerjenek minket, felszereléseinket” – mondta a tűzoltó ezredes, utalva arra, hogy a fővárosban 1991-ben ünnepelték meg először a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napját. A tűzoltóparancsnok rövid beszédében úgy fogalmazott: „bizakodunk, hogy pályánk megtartó ereje jobbá válik”.

Tóth Tamás dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány azt hangsúlyozta, nem szabad egyetlen percre sem feledni az egymásnak nyújtott mindennapi segítséget, és a jövőben is közösen kell dolgozniuk az emberek nagyobb köz- és vagyonbiztonságán.

Az esős idő ellenére több száz család látogatott ki a Városligetbe, ahol látványos felvonulásokkal, vetélkedőkkel és technikai bemutatókkal egybekötve először tartották közösen Szent György és Szent Flórián napját.

A rendezvényen jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, illetve a rendőrség és a katasztrófavédelem legfelsőbb vezetése, akik körbelátogatták a tűzoltók és a rendőrség különböző szervezeti egységeinek sátrait, beszélgettek kollégáikkal. Az egész napos rendezvény kora délelőtt a legmodernebb, illetve veterán tűzoltókocsik és rendőrautók bevonulásával kezdődött, majd a rendőrök helikopteres, kutyás, kommandós és önvédelmi bemutatókkal, a tűzoltók pedig keresőkutyás és tűzvédelmi vetélkedőkkel várták az érdeklődőket.

A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját. A magyar tűzoltóságok tagjai 1834. május 4. óta emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről.

A több ezer hivatásost és családtagjaikat, érdeklődőket vonzó rendezvényeket az ünnepnaphoz legközelebb eső hétvégén szokták tartani. Az idén azért tartják először közösen a Belügyminisztérium felügyelete alatt lévő két szervezet rendezvényét, mert Szent György napja húsvétra esett, a következő hétvége pedig május elseje volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.