Luther hatása felbecsülhetetlen, tanítása ma is aktuális

Szobrot állítottak Luther Mártonnak, a reformáció nagy alakjának a Vas megyei Répcelakon, a vasi kisváros első köztéri szobrát, Veres Gábor szobrászművész alkotását Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára avatta fel vasárnap.

MNO
2011. 05. 08. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepség előtt a település evangélikus templomában tartottak istentiszteletet, amelyen Ittzés János püspök hirdetett igét. A templomot zsúfolásig megtöltötték a hívek, sőt a mellette felállított sátrat is, hiszen ezen a napon tartották a vasi evangélikus gyülekezetek Gusztáv Adolfról elnevezett hálaadó napját is, amelyre több száz vendég érkezett. A mészkő talapzaton álló, bronzból készített mellszobor Luther Márton portréját örökíti meg. Hátterében egy mészkő táblára vésték 95 tételének pontjait magyarul és németül.

Szászfalvi László ünnepi beszédében kijelentette: Luther Márton a reformáció olyan szellemóriása volt, akinek hatása felbecsülhetetlen, tanítása pedig aktuális a jelenben is. Az evangélikusság ma is meghatározó a magyar nemzet intellektuális erőterében, legyenek tagjai akár magyarok, akár németek, vagy éppen szlovák származású, velünk élő evangélikusok – mondta az egyházügyi államtitkár.

A reformáció 500 éves évfordulójához közeledve Luther tanácsai még aktuálisabbak és még fontosabbak, egyenként, de közösségként is szükségünk van a megújulásra – fogalmazott Szászfavi László. Nem véletlen, hogy Magyarország új alaptörvényének egyik legfontosabb üzenete: a gazdasági és társadalmi megújulás nem valósulhat meg lelki és szellemi megújulás nélkül – fűzte hozzá.

A szoboravatás koszorúzással zárult, a megemlékezés virágait azonban az egyre jobban szemerkélő eső miatt már a szokásos protokoll mellőzésével helyezték el a résztvevők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.