Magyar zenekarra cseréli Sting a Royal Philharmonicot

Az egész ország tudja már – vagy ha eddig nem, akkor mostantól igen –, hogy Sting június 30-án Budapestre jön, egy éven belül már másodjára. A Symphonicity Tourt megint a Papp László Budapest Sportaréna látja vendégül, viszont lesz egy fontos és örömteli változás a novemberi show-hoz képest: magyar szimfonikus zenekar kíséri majd – jelesül a <strong><a href="http://www.bdz.hu/" target="_blank">Budafoki Dohnányi Zenekar</a></strong>, amelyre egyáltalán nem véletlenül esett a Sting-menedzsment választása.

2011. 05. 08. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sting (Gordon Matthew Thomas Summer) 1951-ben született, ’69 óta tartó pályafutása során több mint 100 millió lemeze kelt el. 16 közül első Grammy-díját ’81-ben kapta, ugyanekkor Oscar-jelölt is volt a legjobb dal kategóriában. Fiatalon 100 yardon ifi futóbajnoki címet szerzett, de miután a felnőtteknél „csak” bronzérmes lett, feladta a sportolást. Dolgozott kalauzként, építőmunkásként, adóhivatali dolgozóként, de tanítói végzettsége van. ’78 és ’83 között aratott a The Police-szal, az együttes legismertebb száma az utolsó időkből származó Every Breath You Take. Az utóbbi szűk három évtizedben inkább szólókarrierjére koncentrált. Gitáron, basszusgitáron, bőgőn, mandolinon, szaxofonon, pánsípon, lanton, zongorán és harmonikán játszik. 1992 óta a zenetudományok tiszteletbeli doktora, színészként pedig öt produkcióban mutatta meg magát. 2004-ben magyarul is megjelent Broken Music című, egy évvel korábban megírt, önéletrajzi könyve.


A még tavaly kezdődött Symphonicity koncertturné keretében június 30-án már másodízben lép fel Budapesten Sting. A tavaly novemberi Papp László-arénás koncerten még a Royal Philharmonic Concert Orchestra kísérte a sokoldalú brit muzsikust, ezúttal viszont egy budapesti szimfonikus együtteshez futott be a felkérés márciusban, hogy vegyen részt a show-ban.

– Bombaként robbant a hír a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjai között, hogy Stinggel júniusban játszunk, iszonyú verseny kezdődött, hogy ki szerepelhessen. Rendkívüli élménynek ígérkezik. Igazából nem is egy, hanem két koncertre szóló felkérés jött a menedzsmenttől, ugyanis a budapesti koncert előtt Grazban is együtt muzsikálunk vele – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Geiger György, a zenekar közönségkapcsolatokért felelős munkatársa, hozzátéve, hogy egy csaknem 50 fős együttest kértek tőlük, és igen összetett lesz a feladat.

Edzőként elemzik az „ellenfél” játékát

Szerencsére a budafokiak jó barátságban vannak a pop-rock műfajokkal és a dzsesszel (nemzetközi tapasztalatuk is igen gazdag e téren), valamint van egy filmzenei műsoruk is, amivel többek közt Balatonfüred 800. születésnapján léptek fel. És mivel egy fiatalos együttesről van szó, Geiger György szerint ez is elvezethette hozzájuk Sting stábját.

– Kicsit olyan helyzetben vagyunk, mint a szövetségi kapitányok, akik egy-egy válogatott mérkőzés előtt DVD-n elemzik az ellenfél játékát… De nem ijedünk meg; igaz, nem ekkora sztárokkal, de oldottunk már meg hasonló feladványokat, Szakcsi-Lakatos Béla, Fekete-Kovács Kornél, Binder Károly és az Illényi testvérek koncertjén is közreműködtünk, külföldön pedig Ausztriától Mexikóig szerepeltünk a legkülönbözőbb szimfonikus produkciókban. A DVD-n, amit elemzünk, Sting berlini show-ja szerepel, rajta a zenészek mozgásukkal és egész megjelenésükkel is részt vesznek az eseményekben – vázolta a projektet a Hollerung Gábor Liszt-díjas zeneigazgató által vezetett együttes munkatársa.

Hogy az átküldött kottákban hogyan szerepel a színpadi mozgás, az MNO megtudta: – Egyelőre a képernyőről tájékozódunk, de néhány nappal a grazi és a budapesti Sting-koncert előtt már csak erre koncentrál az egész „személyzet”, és összeáll a teljes színpadkép. Az együttes tagjaitól amúgy sem áll távol a színpadi játék, az ő ötleteiket megpróbáljuk összecsiszolni a rendezők elképzeléseivel.

Sting csak a kezdet

Fontos, hogy a menedzsment számára nem látványpékség Sting körútja, ezt a kitűnő magyar zenekar mellett Sarah Hicks szerepvállalása is biztosítja – róla tudni kell, hogy az Évtized női karmestere cím birtokosa az USA-ban.

A június 30-i koncertre, ahol Sting a Dohnányival 18-20 számmal – a legnagyobb slágerekkel – készül, a jegyek iszonyatos tempóban fogynak. A nyár a budapesti zenészek számára azonban csak akkor kezdődik majd.

A Füreden is látott filmzenekoncertünket Grazba is elvisszük egy fővárosi előadás után, aztán a szegedi balettel adjuk elő Carl Orff Carmina Buranáját a Margitszigeten. Augusztusban jön a Zempléni Fesztivál, majd megyünk Svájcba, ahol évek óta törzselőadói vagyunk a Sion Valais nemzetközi zenei fesztiválnak – folytatta Geiger György.

A Budafoki Dohnányi Zenekar már nagyon várt egy ilyen grandiózus lehetőséget, ahol sok ezer ember előtt is megmutathatják, mennyire szeretnek muzsikálni. S hogy a Sting-koncertből milyen impressziók maradnak meg bennük, Németország újraegyesítésének októberi megünneplésén, Bonnban – Budafok testvérvárosában – is számot adhatnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.