Már nem elég nekik a gulyás és a paprika

A fiatalabb, családos cseh turisták érdeklődésére számítva speciális helyszínen, a prágai Európa Napon, a cseh főváros főterén állítja fel hétfőn standját Hévíz a magyar nagykövetséggel és a Magyar Turizmus Zrt. csehországi külképviseletével együttműködésben – tájékoztatott a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. vasárnap.

MNO
2011. 05. 08. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Orsolya, a kft. vezetője közölte: Magyarország „küldőpiacai” közül Csehország a hatodik legnagyobbnak számító ország, a cseh vendégek tavaly közel félmillió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, de várhatóan tovább nő az onnan érkezők száma. A turisták számára azonban már nem elegendő vonzerő a lángos, a gulyás és a paprika, mint 30-40 évvel ezelőtt a szüleik számára – tette hozzá.

Minőségi wellness- és gyógyszolgáltatások kellenek, de több kerékpárútvonalra is szükség lenne, mert ez is egyre több családdal érkező turistát vonz Csehországból. A szakember szerint a csehek körében ma is fontos a budapesti városlátogatás és a körutazások, a balatoni üdülés, de egyre növekszik az igény a gasztronómia, a borturizmus, illetve az aktív turizmus, a kerékpározás iránt is. A csehek közül 2010-ben az előző évinél több mint 16 százalékkal többen választották célállomásul Magyarországot. A szállodák mellett a csehek előszeretettel veszik igénybe a fizető-vendéglátó, a szobakiadói szolgáltatásokat.

Különösen igaz ez Hévízre, ahol tavaly 17 550 éjszakát töltöttek el a cseh vendégek. A magyar átlaghoz képest feltűnően sok közöttük a kerékpározó turista, ami annak is köszönhető, hogy a környék közvetlen bicikliúttal van összekötve Keszthellyel, ahonnan sokan indulnak útnak a Balatont körülölelő túrának.

A kft. a közleményben idézi Papp Gábort, Hévíz polgármesterét, aki arról is beszámolt, hogy a prágai szereplés után, május 12-én Berlinben mutatkozik be Hévíz. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Magyarországon és Hévízen is még mindig a német turisták vannak jelen a legnagyobb számban. Hévízen a vendégek 49 százaléka külföldi. Tavaly a termál- és gyógyszállodákban a legtöbb vendégéjszakát, 34 százalékot, a Németországból érkezett turisták töltötték. Őket követik az Ausztriából érkezett vendégek 11 százalékkal, majd az oroszországi turisták 6 százalékos részaránnyal. Csehországból érkezett a hévízi vendégek 4 százaléka, valamivel több mint 3 százaléka pedig Romániából és Lengyelországból jött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.