Mindenkire szükség van

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Lázár Jánost jelöli a párt parlamenti frakcióvezetőjének a képviselőcsoport hétfői ülésén – közölte a miniszterelnök szóvivője vasárnap újságírók előtt. Ha a kormánypárti képviselők megválasztják, Lázár János, aki jelenleg is betölti a tisztséget, további három évig irányíthatja a frakciót. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva beszélt a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozókról is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782664" target="_blank"><strong>• Forró témákkal kezdik a jövő hetet a honatyák a T. Házban</strong></a>

MNO
2011. 05. 08. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a Fidesz-frakció alapszabálya szerint először egy évre választ frakcióvezetőt a képviselőcsoport, utána pedig a parlamenti ciklusból hátralévő három esztendőre. A jelölés joga a Fidesz–KDNP közös parlamenti választási lista vezetőjét illeti meg. Orbán Viktor javaslata az, hogy Lázár János az elmúlt egy év sikeres munkája után folytassa a Fidesz-frakció vezetését – mondta a szóvivő.

A választások óta eltelt egy évben nemcsak rendkívül intenzív kormányzati munkára volt szükség, hanem rendkívül intenzív parlamenti törvényhozási munkára is – emelte ki, hozzátéve, hogy „a kettő együttműködése nélkül nyilvánvalóan sem a kormány, sem a parlament, illetve a parlamenti kormánypártok nem lehet, nem lehetnek sikeresek”. Szijjártó Péter az eltelt egy év óriási feladatának nevezte, hogy az országot visszarántsák annak a szakadéknak a széléről, amelybe az elmúlt nyolc évben a szocialista kormányok kis híján belelökték.

A munkát a Fidesz parlamenti frakciója szerinte mindeddig maradéktalanul elvégezte, remek volt az együttműködés a kormány és a képviselőcsoport között, „és nem utolsósorban a frakció törvényalkotó munkájának köszönhetően sikerült Magyarországot visszahúzni a szakadék széléről, és (...) ma már azt tervezhetjük, hogyan jön létre tíz esztendő alatt egymillió új munkahely, és hogyan állítjuk a magyar gazdaságot egy a jelenleginél jóval magasabb, 4-6 százalékos gazdasági növekedési pályára”.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, „ha eddig intenzív munkát igényelt a helyzet, akkor ezután még intenzívebb munkára van szükség”, hiszen a kormányoldal egyik legfontosabb választási vállalásából, az új alaptörvény elfogadásából következően idén 30-35 sarkalatos jogszabályt kell elfogadni, az alkotmány ugyanis 48 témában írja elő ilyen törvény megalkotását. A sarkalatos törvények közül hatot már az Országgyűlés nyári ülésszünete előtt szeretnének megtárgyalni, és lehetőség szerint el is fogadni – tette hozzá. Szijjártó Péter megjegyezte, az államadósság legyőzéséhez szükséges Széll Kálmán-tervből fakadó törvényhozási munka ugyancsak nagy feladatot jelent.

Lázár János áprilisban azt mondta, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a frakcióvezetői tisztséget.

Nem vitatható az elkötelezettség

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy negyvenéves, tapasztalt, életerős fiatalemberek munkáját nélkülözze – mondta Szijjártó Péter a rendvédelmi szakszervezetekkel való hétfői tárgyalást firtató felvetésre. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken megjelent a rendvédelmi dolgozók budapesti, Kossuth téri tüntetésén, és bejelentette: hétfőn tárgyalásra várja a szakszervezeti vezetőket. A kormányfő szóvivője vasárnap azt mondta, a konzultációra minden formában nyitottak, ezt hétfőn Pintér Sándor meg is teszi.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a kormány elkötelezettsége és céljai nem vitathatók: az államadósság legyőzése érdekében szükség van mindenkinek a munkájára. „Magyarország azt nem tudja megengedni magának, hogy negyvenéves, tapasztalt, életerős fiatalemberek munkáját nélkülözze” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány az orvosok elvándorlásának megakadályozása érdekében, Szijjártó Péter úgy válaszolt: az ország átszervezésén belül az egészségügyi rendszer átszervezésére is haladéktalanul szükség van, hiszen jól látszik, számos ponton változtatni kell azért, hogy az egészségügy hosszú távon és magas színvonalon működőképes legyen. Az egészségügyi államtitkárság már folytatja a konzultációkat, és a kabinet elé viszi azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek kormány- vagy parlamenti szintű döntéshozatalt igényelnek annak érdekében, hogy a magyar orvosokat Magyarországon tudják tartani – közölte.

Arra, hogy lesz-e pénz az orvosok fizetésének emelésére, a szóvivő azt mondta: egy ország sem engedheti meg magának, hogy elveszítse a legjobb orvosait, ezért a kormány meg fogja vizsgálni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésére azért, hogy Magyarországon tartsák az orvosokat.

Színvonal alatt

A miniszterelnök szóvivője szerint színvonal alattiak és szakmaiatlanok Török Zsolt MSZP-szóvivő vasárnapi szavai. A szocialista politikus sajtótájékoztatóján arra kérte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, vizsgálja ki, hogy a kormány miért vett fel csaknem 8 százalékos kamattal harminc évre egymilliárd dolláros hitelt. Mint mondta, az elmúlt napokban 7,625 százalékos kamat mellett egymilliárd dollárnyi államkötvényt bocsátottak ki, noha 3-5 százalékos kamat mellett lehetne pénzhez jutni. Egyszázalékos kamatnövekmény évente csaknem 2 milliárd forint többletet jelent – jegyezte meg.

Szijjártó Péter minderre úgy reagált: az látszik, hogy Török Zsoltnak nincs felsőfokú gazdasági végzettsége. „Egyesek vitatják a felsőfokú végzettségének általános meglétét is, én ebbe nem akarnék belemenni, de hogy gazdasági tanulmányokat nem végzett, az (...) ebből a nyilatkozatból is világossá válik” – mondta. Véleménye szerint, ami elhangzott, „olyan szinten színvonal alatti és szakmaiatlan megjegyzés, amelyre jó választ nehéz találni”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.