Mínusz 8 fok – segítséget kérnek a fagykárt szenvedett gazdák

A <a href="http://www.mno.hu/portal/782381" target="_blank"><strong>fagykárt szenvedett</strong></a> szabolcsi gazdák ügyében tárgyalásokat kezdeményeznek az agrártárcával a térség országgyűlési képviselői, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – jelentette be Jakab István, a szervezet elnöke vasárnap Balkányban, miután átvette a gazdálkodók erről szóló kérelmét.

MNO
2011. 05. 08. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntekre virradóra mért mínusz 2, mínusz 8 fokos fagy a mezőgazdasági ültetvényekben és a gyümölcsösökben okozott komoly károkat. A természeti csapás főként a Dél-Nyírséget, valamint Kisvárda és Vásárosnamény környékét sújtotta leginkább; utóbbi város körzetében az eddigi adatok alapján száz százalékos a kár, itt gyakorlatilag a teljes idei gyümölcstermés elpusztult. A fagykárok felmérését hétfőn kezdi meg a szakértőkből álló bizottság, amely várhatóan csütörtökre közöl majd előzetes adatokat – mondta Wachal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az egyik balkányi gyümölcsösben tartott bejárást megelőző sajtótájékoztatón.

Rácz Imre, a Magosz országos elnökségének szabolcsi tagja a károsult gazdák nevében arra kérte a térség országgyűlési képviselőit, valamint Budai Gyula szövetségi igazgatót, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kormánnyal a gazdálkodóknak nyújtandó kárenyhítés ügyében. Kérelmükben a károk felmérésének gyorsítását szorgalmazzák, valamint javaslatot tesznek arra, hogy a gyümölcstermelők a befektetési összeg nagyságához mérten nagyobb kockázatviselési díjjal járuljanak hozzá a befizetési alaphoz. A kárenyhítésre fordítható összeg ugyanakkor csak úgy növekedhet, ha a kormány is ugyanilyen nagyságú összeget vállal be – jelezte Rácz Imre.

Jakab István, a Magosz elnöke a kérelem átvétele után leszögezte: az idei gyümölcstermés nagy részét tönkretevő fagykárokról kapott hiteles információk alapján tárgyalások kezdődnek a kormánnyal a kárenyhítési támogatások és a terméskiesés mérséklésének ügyében. Szavai szerint lehetővé kell tenni, hogy a súlyos fagykárt szenvedett gazdálkodók valóban a kár mértékével arányosan kapjanak esélyt a „túlélésre”, és ne fordulhasson elő olyan kárenyhítés, amelyik a már kivágás előtt álló ültetvényeknek kedvez. Közlése szerint a térség országgyűlési képviselői és a Magosz hétfőn nyújtják be az erről szóló javaslatukat az agrártárcához.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy 13 900 hektáron almát, 4900 hektáron meggyet, 700 hektáron pedig cseresznyét termelnek a gazdálkodók, az ültetvények nagy része a péntek reggeli fagy miatt tönkrement – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.