Tiltakoznak a japánok

A japán külügyminisztérium az orosz nagykövetségen keresztül tiltakozást jelentett be amiatt, hogy a Kuril-szigetekre látogatott Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes – jelentette hétfőn a Jomiuri című japán lap.

MNO
2011. 05. 16. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Ivanov vasárnap érkezett a Kuril-szigetekhez tartozó Iturupra, s Kunasírra is ellátogatott a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy a szigetek gazdasági fellendüléséhez szükséges fejlesztési programok finanszírozásáról, új repülőtér és új kikötő építéséről tárgyaljon. Ivanov Vlagyivosztok mellett még Szahalinra is ellátogat. Az Ivanov-látogatás is jelzi, hogy Oroszország kitart álláspontja mellett a Kuril-szigetek miatt Japánnal évtizedek óta húzódó területi vitában.

Tavaly novemberben Dmitrij Medvegyev személyében orosz elnök először kereste fel a vitatott szigetcsoportot, amit aztán Kan Naoto japán miniszterelnök „megengedhetetlen durvaságnak” minősített. Moszkva válaszul leszögezte, hogy a Kuril-szigetek feletti orosz szuverenitás nem vitatéma, Oroszország elnöke munkalátogatásokat tesz, függetlenül Tokió reakciójától. (Japán a szigetlánc négy legdélibb tagjának a hovatartozását vitatja.)

Szergej Ivanovnak nem tetszik a Kuril-szigeteken kialakult szociális és gazdasági helyzet, sem az emberi élet minősége. „Ha nevén nevezzük a dolgokat, teljes mértékben hiányoznak a minőségi élethez szükséges bármilyen feltételek” – mondta a miniszterelnök-helyettes az Iturup-szigeten fekvő Rejdovoje településen, ahol a geotermikus energiát javasolta a szénhidrogénekre alapozott ellátás alternatívájaként.

A Kuril-szigetek lánca Kamcsatka és Japán legészakibb szigete, Hokkaido között húzódik mintegy 1200 kilométer hosszan, s az 56 földdarab közül a legtöbb lakatlan és sivár. A láncot a Szovjetunió a második világháború végén, a japán kapituláció után foglalta vissza a távol-keleti országtól négy olyan déli szigettel együtt, amely korábban nem tartozott Oroszországhoz vagy a Szovjetunióhoz. Japán az 1951-ben kötött San Franciscó-i békeszerződésben lemondott a Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai szigetekre vonatkozó területi igényéről, ennek ellenére ezeket még mindig saját északi területeinek tekinti. Ez a területi vita a legfőbb oka annak, hogy Japán és Oroszország máig nem kötötte meg a háborút lezáró békeszerződést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.