Újra európai kupadöntőben szerepel a Ferencváros

Története hetedik európai kupadöntőjének vág neki vasárnap 15 órakor Dabason a Ferencváros női kézilabdacsapata. Az ellenfél az előzetesen esélytelenebbnek tartott spanyol CB Mar Alicante gárdája lesz. <br />

Wunderli László
2011. 05. 08. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezon kezdete előtt nem sokan gondolták volna a Fradinál, hogy a klub a KEK-döntőjéig menetel majd, sőt, amikor a kupasorozatban – az első ellenfélen, a kézilabda berkekben nem túl jól csengő szlovák Banovsky HK Gabor csapatán már túljutva – az előző két év BL-győztese, a dán Viborg került az útjába még kevesebben gondoltak erre. Viszont hatalmas szívvel és küzdeni tudással az FTC – ha csak idegenben szerzett több góllal is -, de túllépett nagynevű ellenfelén és ekkor már a szurkolók tudták, érezték, ha sikerül építeni a győztes párharc következtében megnövekedett önbizalomra, akár merész álmokat is szövögethetnek a klubnál.

Nos, a sors úgy hozta, hogy a sorsolás ezután sem kedvezett a IX. kerületieknek, hiszen először a francia bajnok Toulon, majd később a szintén francia, végső győzelemre is esélyes Metz gárdájával kellett összemérni erejüket. A Toulon ellen viszonylag könnyebben, míg a Metz ellen jóval nagyobb küzdelemben sikerült továbblépni. A magyar bajnoksággal párhuzamosan zajló KEK-sorozat eközben nagyon sokat kivett a játékosokból, aminek az eredménye az lett, hogy a Fradi elvesztette a Debrecen elleni magyar bajnoki elődöntőt, ezáltal jövőre nem indulhat a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában, ami a presztizsvesztés mellett nagy anyagi kiesést is jelent az egyesületnek.

A Fradinak tehát élet-halál kérdése lett a KEK-döntő, hiszen csak ennek megnyerése után (még ha a szezon elején mindez csak álomnak tűnt) mondhatják el a klubnál: sikeres idényt zártak. Kérdés, hogy a megnövekedett tétet és az iszonyatosan hosszú szezon kiváltotta fáradtságot hogyan képesek feldolgozni, legyűrni a játékosok.

Az Fradi ellenfelének döntőbe vezető útjával kapcsolatban megállapítható, hogy a spanyol CB Mar Alicante jóval könnyebb ágon jutott el a fináléba, mint magyar ellenfele. A lengyel Lubin és a dán FIF Copenhagen után elbúcsúztatta a jelentős játékerőt képviselő orosz Rostov-Dont, majd ezt követően az elődöntőben a svéd Lugi felett diadalmaskodott. A folyamatosan erősödő spanyol bajnokságban (melynek listavezetője az Itxako a magyar bajnokság egyeduralkodóját, a Győrt verte a legrangosabb európai kupa, a BL elődöntőjében) jelenleg a 4. helyet foglalja el a KEK meglepetéscsapata.

Csak a győzelem lehet a cél

Elek Gábor, Ferencváros vezetőedzője szerint csapatában több van, mint amit az elmúlt hetekben mutatott, és mindenkit óva int attól, hogy lebecsülje a spanyol Mar Alicantét. A szakvezető arról is beszélt, hogy az EHF, vagyis az európai kézilabda szövetség nem engedélyezte a Fradinak, hogy az Főtáv-FTC Kézilabda Arénában, azaz hazai pályán rendezze meg a mérkőzést. „A jól megszokott saját, népligeti csarnokunk sajnos nem alkalmas európai kupadöntőre, így új helyszínt kellett keresni. Így esett Dabasra a választás. Másrészt az eddigi négy ellenfelünk esetében mindig idegenben kezdtünk, és pont a döntőre fordult a kocka” – jegyezte meg Elek Gábor. A vezetőedző kitért rá, hogy mostanában hazai környezetben nem ment jól együttesének, a Debrecen elleni bajnoki elődöntőben kétszer is a hajdúsági gárda nyert vendégként, ráadásul a KEK-elődöntő visszavágóján a francia Metz is győzött a Népligetben, igaz, idegenben az FTC-Rail Cargo Hungaria nagyobb különbséggel diadalmaskodott.

Elek elmondta, hogy a dabasi helyszín akár szerencsét is hozhat, hiszen a közelmúltban a hazai pályán nem ment a Ferencvárosnak, nem tudták kihozni magukból a maximumot és a csapatot nagyon megviselték DVSC elleni hazai vereségek. Az edző reménykedik, hogy minden játékosa – különösen a mostanában sérülésekkel és betegségekkel küszködő válogatott átlövő, Zácsik Szandra – egészséges lesz, és a csapat maradandót alkot majd ebben az idényben a KEK-ben.

Elek Gábor úgy gondolja, találkoztak a sorozat során az Alicanténál erősebb csapatokkal is, de a döntő mindig más „műfaj”. Véleménye szerint a spanyol csapat fennállása legnagyobb sikerét érte el a döntőbe jutással, és ha már ott van, akkor győzni is szeretne. Ugyanúgy, ahogyan a Fradi is a végső diadalra tör és mindkét meccsen a legjobbját akarja majd nyújtani, lehetőleg nem olyan hullámzó teljesítményt bemutatva, mint az elmúlt időszak mérkőzésein – egészítette ki mondandóját.

A Ferencváros női kézilabda csapatának ez lesz története hetedik európai kupafináléja. A mérleg két győzelem és négy vereség. Az együttes 1978-ban KEK-et, 2006-ban EHF Kupát nyert, míg 1971-ben a BEK-ben, 1979-ben és 1994-ben a KEK-ben, 2002-ben pedig a BL-ben lett második.

A vasárnap Dabason rendezett találkozó 15 órakor, míg az alicantei visszavágó május 15-én 12:30-kor kezdődik.

(MNO, MTI, maralicante.es., ehf.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.