Nagy kockázatot jelent a buborék kipukkanása

Kínának a költségvetési és monetáris politikájának további szigorítására van szüksége, mivel az infláció és az ingatlanpiaci buborék nagyobb kockázatot jelent, mint a gazdaság lelassulása – közölte a Világbank szerdai, a világgazdasági kilátások felülvizsgált kiadásának bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 08. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans Tommer, a szervezet gazdasági kilátások csoportjának vezetője elmondta: nem kell aggódni, amikor azt látjuk, hogy lassul a gazdaság növekedési üteme. „Az infláció és különösen a magas ingatlanárak sokkal fontosabbak, mint az ipari termelési adatok” – fogalmazott a közgazdász. A kínai ipari termelés bővülési üteme a piaci várakozásokat meghaladó mértékben csökkent áprilisban, éves szinten 13,4 százalék volt a márciusi 14,8 százalék után. Az ázsiai országban a fogyasztói árak évi 5,3 százalékkal nőttek áprilisban.

Ardo Hansson, a Világbank pekingi irodavezetője szerint most egy enyhe lassulást láthatunk, ami éppen az, amit a kormány és mindenki el akart érni. „Ezért, amikor végre látjuk, hogy megtörténik, akkor pozitívan kell értékelni” – tette hozzá. A kínai ingatlanpiacról szólva Hansson elmondta: ez egy nagyon fontos szektora a kínai gazdaságnak, és komoly gondokat okozhatna az ingatlanpiaci buborék kipukkanása.

A kínai jegybanknak még mindig van tere további kamatemelésekre, mivel a kamat jelenleg egy százalékponttal alacsonyabb a válság előtti szinteknél – érvelt Hansson, aki elmondta, hogy a kínai fizetőeszköz, a jüan felértékelése is hatékony eszköz lehet az infláció elleni küzdelemben, mivel így olcsóbbá válnának a nyersanyagok és az energiahordozók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.