Elképesztő ajánlattal akart mutyizni a szocialista polgármester + Videó

Bizottsági elnöki és alelnöki, valamint tanácsnoki pozíciókat, és egy igazgatótanácsi státuszt kínált fel Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere a városi Fidesz–KDNP-frakció tagjainak, ha az Állami Számvevőszéknél elérik az önkormányzatnál végzett vizsgálat leállítását. Erről az ajánlattal a megkeresett helyi ellenzéki politikusok beszéltek azután, hogy a hírTV bemutatta azt a hangfelvételt, amelyen az MSZP-s polgármester arra akarja rávenni Ékes József országgyűlési képviselőt, hogy járjon közben az ÁSZ-ellenőrzés felfüggesztése érdekében. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/799102?searchtext=ajkai">• Fideszessel tussoltatta volna el ügyeit az MSZP-s polgármester</a></strong>

MNO
2011. 07. 24. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schwartz Béla az idei május elsejei ünnepségen arról beszélt, hogy nem kell tartania a vizsgálatoktól. A politikus kiemelte, hogy „csak” 9 eljárás folyik Ajka ellen, míg a miskolci városvezető 67 ügyben lehet érintett. A revizorokat az önkormányzati választások után mégis távol akarta tartani a várostól a szocialista polgármester. A település gazdálkodása miatt korábban többen is feljelentést tettek.

Jól jön a magnó a zsebben

„Ezektől az emberektől nem áll messze az sem, hogy magnót tesznek a zsebükbe” – hibázott rá ünnepi beszédében a szocialista politikus. Ugyanis hangfelvétel készült arról, amikor Schwartz Béla az ÁSZ-vizsgálat leállítását kérte Ajka fideszes országgyűlési képviselőjétől. Arra akarta rávenni Ékes Józsefet, hogy segítsen neki az ellenőrök távol tartásában.

„Nekünk az lenne a kérésünk, hogy rendelkezel ott befolyással, ott az ÁSZ-nál, a költségvetési bizottság tagja is vagy, ha arra kérhetnénk, hogy eljárnál az ÁSZ-nál, hogy hagyjanak békén minket, úgy is lesz itt átfogó ellenőrzés 2011 végén, 2012 elején, úgy láttam, úgy is megnézhetnek mindent. Ne mérgezzék a levegőt!” – mondta el Schwartz Béla.

Másnál is próbálkozott

Miután Ékes József visszautasította Schwartzot, a polgármester az ajkai KDNP elnökének ajánlott pozíciót. „Nekem személy szerint egy egyházügyi tanácsnoki pozíciót ajánlottak fel, évi 720 ezer forintos juttatással, mindezt úgy, hogy nem vagyok tagja az önkormányzat választott testületének. Egy egyszerű külső tanácsnoki tagságért kaptam volna ezt a juttatást, cserében az ÁSZ-vizsgálat leállítását kellett volna kezdeményezni Ékes József országgyűlési képviselőnél” – nyilatkozta a hírTV-nek Reiter István.

Még többet ajánlott

Mivel a kereszténydemokrata politikusnál nem ért célt, a helyi Fidesz frakcióvezetőjének Schwartz még bőkezűbb ajánlatot tett. „Az ajánlatban az szerepelt, hogy öt bizottságot hoz létre, ebből az öt bizottságból két elnöki státuszt biztosított volna nekünk, három alelnöki, illetve tanácsnoki helyet, és a KDNP részére egy egyházügyi kapcsolattartó, tanácsosi státuszt. Ami feltűnővé vált, és furcsán éreztük magunkat, amikor szinte kimatekozta, hogy mekkora összeget jelenthet nekünk egy Bakonykarsztos (a helyi vízmű – a szerk.) igazgatótanácsosi státusz” – mondta el televíziónknak Fülöp Zoltán.

A kormánypárti politikusokat a szocialista polgármester nem tudta rávenni az ÁSZ-vizsgálat leállítására, a számvevőszék így lefolytatta az ellenőrzést, és egymillió forintra bírságolta az ajkai önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt. Több vizsgálat most is folyamatban van.

Ajka szabadságát töltő szocialista polgármesterét a Hír Televízió nem tudta elérni.

A Hír Televízió szerette volna megkérdezni a Schwartz-ügyről az MSZP Veszprém megyei elnökét is. Pál Béla először a rossz vételi viszonyokra hivatkozva hárította el az interjút, később a telefonját is kikapcsolta.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.