Nem tudni, milyen hosszú ez a lejtő

Egyelőre nem tudni, meddig folytatódik a lejtmenet a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra sem látják egyértelmű jelét az adósságválság megoldásának – vélekedtek az MTI által megkérdezett szakértők azután, hogy kedden – összhangban a többi európai tőzsdemutatóval – meredeken esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is.

MNO
2011. 08. 09. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX délben 18 080,50 ponton állt, ami a hétfői záró értékéhez képest 1031,91 pontos, 5,4 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 1073,92 ponttal alacsonyabb.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a keddi kereskedés elején – ha csak körülbelül fél óra erejéig is – volt némi megnyugvás a piacokon, de ez valamennyire természetes is az elmúlt napok ugyancsak „brutális” esése után.

Később azonban ismét előtérbe kerültek azok a vélemények, amelyek szerint nem történt előrelépés az esést kiváltó ügyekben, vagyis a nagy „adóssághegyet görgető” államok továbbra sem dolgoztak ki olyan megoldásokat, amelyek tompíthatnák a feszültséget.

A befektetők egyelőre azzal számolnak, hogy az Egyesült Államok és a dél-európai államok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és a növekvő kötvényhozamok miatt fenntarthatatlan pályán mozognak – mondta Kuti Ákos. Hozzátette: az is elvette a befektetők kedvét, hogy jelentősen romlottak a növekedési kilátások.

Az elemző hangsúlyozta: a kötvény-, részvény- és devizapiac között nagy az „együttmozgás”, így például egy amerikai részvénypiaci eséskor csökkenek az európai indexek, és a nyersanyagpiacok is esnek, egyes devizák gyengülnek, a befektetők pedig az aranyba menekülnek.

A keddi esés mértéke sokkoló, és egyelőre nem tudni, hol lesz a vége a csökkenésnek. Kifejtette: a konkrét hírek már nem tudják tompítani az esést, az államoknak kell „kiállniuk” és olyan hiteles programokat bejelenteni, amelyek a két faktor – adósság és gazdasági növekedési kilátások – közül legalább az egyikben megoldást kínálnak.

Az olasz és spanyol kötvényhozamok csökkenését az segítette, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlásba kezdett – mondta Kuti Ákos, egyben kiemelte: az össze kötvényt az EKB sem vásárolja fel, de a pánikot csökkentheti.

Elmondta: a tőzsdei esést Európa-szerte a bankszektor vezeti, ugyanakkor a közszolgáltatók, távközlési cégek, energia- és gázszolgáltatók viszonylag „jól állják a sarat”, de ez sem garancia arra, hogy később nem fognak esni.

A Richter esését tompíthatja az a friss hír, hogy megnyerte a lengyel Polpharma-tranzakció meghiúsulása miatt indított pert, és a választott bírósági ítélet alapján a Genefar BV 40 millió dollárt köteles fizetni a magyar cégnek – vélekedett Kuti Ákos.

Ugyanakkor hozzátette: a mostani esés nem a Richternek szól, a kisbefektetők is „pánikolnak”, és elkezdték kivenni pénzüket saját befektetési alapjaikból, az alapkezelők pedig ahhoz, hogy teljesítsék ezeket a pénzkivételi igényeket, kénytelenek eladni a piacon. Elsősorban ez az oka annak, hogy a talpraállás lassú – vélekedett a szakértő. Szerinte várható némi megnyugvás a piacokon, de kérdés, hogy ez mekkora visszapattanásra lesz elegendő.

Ádám Zoltán, a DZ Bank budapesti elemzési részlegének vezetője elmondta: a Budapesti Értéktőzsde teljesítményére a negatív nemzetközi hangulat mellett az is rányomja a bélyegét, hogy Magyarországot sérülékeny gazdaságként tartják számon a befektetők, elsősorban a magas külső és államadóssága miatt. Ezenkívül az elmúlt bő egy év „gazdaságpolitikai vonalvezetése vegyes piaci fogadtatásra talált”. Ez a két tényező azt eredményezi, hogy egy ilyen „éles piaci helyzetben” a piaci szereplők bizalmatlanok Magyarországgal szemben.

Bár Magyarországon a fizetési mérleg pozitív tartományban van, a szakértő szerint veszélyeztetett országként tartják számon hazánkat, mivel fokozottan támaszkodik külső forrásokra, ez pedig árfolyamesés és pesszimista nemzetközi környezet esetén különösen előtérbe kerülhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.