Letelepedési kötvény: Varga Mihály kockázat nélkül ígért

A gazdasági miniszter mellett Pintér Sándorra is kíváncsi lenne a költségvetési bizottság.

Hutter Marianna
2017. 10. 20. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha napirenden lesz a téma, el fogok menni – így reagált csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lapunknak azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési bizottság ellenzéki tagjai már hetek óta szeretnék elérni, hogy vegyen részt az ülésen és adjon számot a letelepedésikötvény-programról. A minisztert egy nemzeti konzultációs fórum után értük utol, amelyet Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen tartott.

Egyébként éppen erre a párosra lenne kíváncsi a költségvetési bizottság is, ugyanis Varga részvétele mellett szeretnék, ha Pintér is összegezné a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos tapasztalatokat. Ám ez aligha fog megtörténni, ugyanis a kormánypárti többségű bizottság hetek óta leszavazza azt, hogy egyáltalán napirendre kerülhessen az ügy. Vagyis Varga kockázat nélkül ígérheti, hogy majd tiszteletét teszi, ha napirendre veszik a kérdést, hiszen erre jó eséllyel nem kell sort kerítenie.

– Szerintem ezzel egy dolgot mondott Varga Mihály: azt, hogy ő nemzetgazdasági miniszterként tevőlegesen is résztvevője ennek a pénzmosási konstrukciónak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az LMP-s Demeter Márta, aki a költségvetési bizottság alelnöke. Úgy vélte, attól még, hogy a kérdés hivatalosan nem kerül napirendre, a miniszter még számot adhatna a letelepedési kötvényekről. „Amennyiben a bizottság előtt nem számolnak el a miniszterek, úgy ezt majd a bíróság előtt kell megtenniük 2018-ban” – mondta hozzátéve, hogy előbb-utóbb Vargának is lesz miniszteri meghallgatása, „úgyhogy készüljön”.

Lapunk a letelepedési kötvények ügyében kérdezte Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjét is a héten. „Azt, hogy a költségvetési bizottság egy olyan konstrukciót akar – nem vizsgálóbizottságként – vizsgálni, ami március óta nem is létezik, komolytalan dolognak tartom, ami természetesen a választási kampány része” – válaszolta.

Mint a Magyar Nemzet korábban több alkalommal is beszámolt róla, míg a kormány nagy erőkkel kampányol a migráció ellen, addig a kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosítottak. A magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégeknek az 180 milliárd forintos bevételt eredményezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.