Gulyás Gergely: Komolytalan dolog a letelepedési kötvényes vizsgálódás

A fideszes politikus első frakcióinfóján kérdéseink többségére válaszolt, de még átgondolja, helyesen tette-e.

Hutter Marianna
2017. 10. 17. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éven át mondott csődöt a gyermekvédelmi jelzőrendszer, készülnek-e ennek felülvizsgálatára – kérdezte a Magyar Nemzet a frakcióvezetőt. A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott eset: egy boldvai apa ennyi időn át büntetlenül és észrevétlenül erőszakolhatta saját lányát, aki két gyermeket is szült tőle. A frakcióvezető erre azt válaszolta: ha a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatosan bárkinek szakmai javaslatai vannak, akkor azt küldjék el nekik.

A Magyar Nemzet azzal kapcsolatban is érdeklődött, hogy a költségvetési bizottság fideszes többsége hétfőn ismételten megakadályozta, hogy napirendre kerüljön a letelepedési kötvények ügye. „Azt, hogy a költségvetési bizottság olyan konstrukciót akar nem vizsgáló bizottságként vizsgálni, ami március óta nem is létezik, komolytalan dolognak tartom, ami természetesen a választási kampány része” - reagált Gulyás. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a Fidesz a jövőben hajlandó lesz-e tárgyalni a kérdést – miután az ellenzék jóvoltából ezen túl az érintett bizottság minden egyes ülésén megpróbálja majd napirendre vetetni a letelepedési kötvények ügyét – úgy reagált:

„Az álláspontunk kialakult, kiforrott”.

Ugyanakkor a frakcióvezető egyelőre nem kívánt azon kérdésünkre válaszolni, mit gondol arról, hogy kitiltották a börtönökből a civil szervezeteket, ehelyett azt javasolta, forduljunk a Belügyminisztériumhoz a kérdéssel, illetve megígérte, hogy tájékozódik az ügyben és ezt követően ő maga is válaszol.

A frakcióvezetőt azzal kapcsolatban is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy David Kostelancik amerikai követséget vezető ügyvivő kedden kritizálta a magyar kormányt a sajtószabadság állapota miatt. Gulyás azt mondta, nem hallotta, hogy pontosan mit nyilatkozott az ügyvivő, de azt visszautasította, hogy a kormány listázná az újságírókat aszerint, hogy mennyire írnak rájuk nézve kedvező cikkeket. Leszögezte azt is, hogy Magyarország is elítél minden újságírók megfélemlítésére tett kísérletet.

A sajtószabadság kapcsán arról is kikérték Gulyás véleményét, mikor változtathat a kormánypárt azon, hogy egyes politikusai – például Balog Zoltán miniszter – nem nyilatkoznak egyes sajtóorgánumoknak. A frakcióvezető arra emlékeztetett: ellenzéki képviselők pedig kormánypárthoz sorolt médiumoknak nem adnak választ, így az újságírói szolidaritásnak kétirányúnak kellene lennie. Ugyanakkor

egyetlen politikusnak sincs kötelezettsége arra, hogy nyilatkozzon – mondta.

Gulyás Gergely szerint egyébként az „normális”, ha a viszony a médiával „korrekt”, és például sajtótájékoztató keretében biztosítanak információkat a sajtónak.

A politikus még azt is megjegyezte: „Ha belegondolok, hogy egyes médiumok tulajdonosai milyen infantilis viselkedést engednek meg maguknak, akkor egyáltalán nem tudom elmarasztalni Balog miniszter urat, hanem inkább átgondolom, hogy helyes-e, hogy én válaszolok”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet legújabb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága 7 százalékot csökkent szeptemberben, úgy reagált: ez a közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a Fidesz a szavazatok 43 százalékát kapná meg, míg az őket követő legnépszerűbb jelölt csak 22 százalékot.

„Én nem fogom elsírni magam a választások estéjén, ha ez a végeredmény lesz”

- mondta a Fidesz politikusa.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatóján kitért a lex CEU mai parlamenti módosítására is. Mint mondta, semmi sem változik, mindössze az, hogy 2018 eleje helyett 2019. január 1-ig kell megfelelniük az érintett intézményeknek a felsőoktatási törvény feltételeinek. Hangsúlyozta, a jogszabályok pedig mindenkire vonatkoznak, Soros György egyetemére is. Ha 2019. január 1-jéig a szükséges megállapodásokat, illetve nemzetközi szerződéseket megkötik, akkor az érintett egyetemek, köztük a „Soros-egyetem”, további működésének nem lesz akadálya – mondta a politikus. Azt, hogy a CEU közleményben tiltakozott a határidő meghosszabbítása ellen, „tiszteletre méltó önkritikának” nevezte, hiszen Gulyás szerint az egyetem korábban azt sérelmezte, hogy túl rövid a határidő az új feltételek teljesítésére.

Más parlamenti kérdésekre kitérve Gulyás Gergely beszélt a Czeglédy-ügyben megkárosított diákok kártalanítására irányuló fideszes határozati javaslatról, közölve:

a kormánypárt célja, hogy a kárpótlás a lehető leghamarabb megtörténjen.

A Czeglédy-ügynek ugyanakkor politikai vonatkozásai is vannak, mert már évekkel ezelőtt is nyílt szóbeszéd volt Vas megyében, hogy „a baloldali pártok finanszírozási hátterét gyakorlatilag Czeglédy Csaba jelenti” – mondta, indokoltnak nevezve ennek kivizsgálását is.

A bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament (EP) szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága – közölte Gulyás Gergely. Szerinte az EP testülete a Dublin IV. rendelet módosításáról fog szavazni, amely állandó és felső keret nélküli áthelyezési rendszert hozna létre. Ez az előterjesztés a frakcióvezető szerint

szemben áll azokkal az európai tanácsi döntésekkel, amelyek azt sürgetik, hogy lehetőleg még a belépés előtt történjen meg a menekültstátuszról szóló döntés.

Ráadásul a módosítással egy olyan szankcionálási rendszert is bevezetnének, amellyel a menekültek kötelező áthelyezésben való részvételtől tennék függővé egy tagállam hozzáférését az uniós pénzekhez – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Gulyásnak egyébként ez volt az első frakcióinfó elnevezésű sajtótájékoztatója azóta, hogy október elejétől ő vette át a kormánypárt frakciójának vezetését.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.