Orbán húszezer bevándorlót engedett be

Az offshore hátterű letelepedésikötvény-cégek 180 milliárd forintot is keresnek a fideszes mutyin.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 18. 13:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak szeptember közepén láthatunk tisztán letelepedésikötvény-ügyben, miután Orbán Viktor miniszterelnök egy elegáns mozdulattal kitolta az ügyintézési határidőt. Hiába szünetelteti a kormány március 31-től a letelepedési programot, még mindig nem állnak rendelkezésre végleges adatok arról, hogy hány bevándorló érkezett a kötvényprogramon keresztül Magyarországra. Demeter Márta független országgyűlési képviselő június 30-i dátummal kérte le az adatokat. Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszából azonban kiderült, hogy több száz befektetőnek és több ezer családtagnak még ügyintézés alatt áll a letelepedési engedélye. Pedig, elvileg egy hónap alatt kell az igazolványokat kiállítania a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak, majd ezt követően 45 nap áll rendelkezésre az állampapírok lejegyzésére. Ez összesen 2,5 hónap, vagyis június közepéig tartott volna a normál ügymenet.

Úgy tűnik, a kabinet igen jól értesült lehetett arról, hogy hányan jelentkeztek a programra, hiszen egy Orbán Viktor által jegyzett márciusi kormányrendeletben biztosították az egyszeri hiánypótlás lehetőségét, amellyel további 75 nappal meg lehet hosszabbítani az ügyintézést. Arról, hogy kormánytagok igen aktív kommunikációt folytatnak a letelepedési kötvényeket jegyző offshore cégekkel, már egy júniusi genfi konferencián hallani lehetett, ahol a letelepedési üzletág legjelentősebb szereplői gyűltek össze. A világ különböző pontjairól érkező ügynökök a kormányfő mellett Rogán Antal miniszter, Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas és Kosik Kristóf, illetve Kertész Balázs ügyvédek nevét emlegették (mindketten Rogánhoz és Habonyhoz köthetők). Az egyik résztvevő konkrétan azt mesélte, hogy Orbán Viktor személyesen beszélt telefonon az egyik közvetítő cég vezetőjével arról, hogy a kötvényprogramot csak szünetelteti a kormány, majd a választások után újraindítja.

Leléptek a tulajdonosok

Az Arton Capital budapesti irodájába idén áprilisban törtek be, majd egy hónappal később a háromból két tulajdonos ki is szállt a cégből. A letelepedési kötvények egyik haszonélvezője, az Arton Capital Kft. két tulajdonosának a tagságát – a cégbírósági bejegyzés szerint – május 19-én törölték. A távozó tulajdonosok Keremedchiev Milen Georgiev és az Arton Group GmbH. Ezzel a lépéssel Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egyetemi évfolyamtársa, a bolgár származású Balogh Radosztina maradt a cég egyedüli tulajdonosa. Az is kiderült a cégbíróságon tett személyes látogatás során, hogy az Arton jogi képviselője Kosik Kristóf, Rogán Antal és Habony Árpád a miniszterelnök informális tanácsadójának ügyvédje. Kosik Kristóf írta a letelepedési kötvényt lehetővé tevő jogszabályt és közvetítő cégek a külföldi ügyfelek után 5000 eurót, vagyis másfél millió forintot fizettek a Kosik ügyvédi irodának, miután ők vették át az elkészült okmányokat a bevándorlási hivataltól. Ezzel az ügyvédi iroda feltehetőleg több milliárd forintot kereshetett a kötvényüzleten. (J.Z.-W.T.)

Magyarországon már nem ennyire beszédesek a kormánypárti politikusok, ezért csak közérdekűadat-igényléssel és parlamenti képviselők írásbeli kérdéseire adott válaszokból tájékozódhat a nagyérdemű. A belügyminiszter válaszából kiderült, hogy június 30-ig 5658 külföldi kapott kötvényjegyzés útján letelepedési engedélyt, miközben családegyesítés címszóval további 10 344 fő, vagyis több mint 16 ezren már biztosan megkerülték a határokon felállított kerítést. Közel ezer befektető és 3228 családtagja várja még a papírokat, így a végleges szám 20 193 lehet. (Ezenkívül vannak, akik csak tartózkodási engedélyt kaptak és később nem igényelték a letelepedési engedélyt).

A Fidesz-közeli offshore cégek eközben óriási bevételre tettek szert a bevándorlási üzletnek köszönhetően: eddig 130 milliárd forint üthette markukat, de ha mindenki megkapja az engedélyt, 180 milliárd forintot is keresnek a magyar letelepedési programon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.