Jeligés számlaszámot a gyűjtésre!

2000. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi karitatív szervezetek ismét kezdeményezik, hogy legalább a nagyobb gyűjtési akciókra a bankok jeligés vagy rövidebb számlaszámon fogadják a felajánlásokat. A tévéképernyőn néhány másodpercig megjelenő, 16 vagy 24 számjegyből álló sort a lakosság képtelen megjegyezni, a szám után pedig nem mindenki hajlandó nyomozni.– A Magyar Vöröskereszt többször kérte, hogy legalább a nagyobb gyűjtési akcióknál számlavezető pénzintézetük jeligés vagy rövidebb számlaszámot biztosítson. Ezt eddig nem sikerült elérni, de most ismét próbálkoznak, a lakosság ugyanis sokszor kéri ezt tőlük – tájékoztatta lapunkat Légrády Eszter, a karitatív szervezet szóvivője.Mint mondta: egy-egy nagyobb katasztrófánál vagy jobban beharangozott akciónál égnek a telefonvonalak, nagyon sokan panaszkodnak, hogy nem tudták felírni a számot. Ilyenkor nem képesek fogadni az összes hívást, arról nem is beszélve, hogy telefonon keresztül könnyen félreérthető a szám. Véleményük szerint az adományozók közül sokan elkedvetlenednek, így jelentős összegtől esnek el azok, akiknek segíteni szeretnének.– A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat is többször kezdeményezte az egyszerűsítést, de sikertelenül – mondta Nagy Ákos, a szervezet sajtófőnöke. A szeretetszolgálat is hasonló problémával szembesül minden nagyobb akciónál, mint a Vöröskereszt. Nagy Ákos megjegyezte, hogy Nyugat-Európában sok helyen speciális kontószámot bocsátanak ki a nagyobb akcióknál.A probléma nemcsak a karitatív szervezetek esetében létezik, hanem más, nagyobb adománygyűjtő akcióknál, például a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítésére létrehozott számlánál is.– A felvetés érthető. Csakhogy a megvalósításhoz az egész bankszámlaszámrendszert meg kellene változtatni, ugyanis a magyar átutalási rendszer numerikus beállítottságú, csak számokat tud értelmezni – vélekedett Prágay István, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. A jelenlegi 16 vagy 24 számból álló számlaszámok tulajdonképpen kódokat rejtenek, ezekből azonosítható például a pénzintézet vagy a fiók, ahová a pénzt el akarja juttatni az adományozó – mondta. A jeligés vagy a rövidebb számlaszám bevezetéséhez a pénzintézetek egyetértésére és minden egyes banknál számítástechnikai fejlesztésekre lenne szükség, ami horribilis összeget emésztene fel.– Arra természetesen van lehetőség, hogy egy karitatív szervezet számlavezető bankja lehetővé tegye az egyszerűbb rendszert, ám ekkor csak az adott pénzintézettől lehetne erre a számra utalni – mondta.Úgy tudjuk, a 90-es évek elején, a magyar számlaszámrendszer kialakításakor felmerült annak a lehetősége, hogy betűket is beépítsenek a rendszerbe. Akkor azonban az egyszerűbb, minden bank számára elfogadható rendszert választották, amelyik csak számokból áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.