Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Európa és a magyar pártrendszer

2000. 12. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év szabadság és demokrácia után érdemes feltenni a kérdést:vajon a magyar, illetve a közép-európai, tágabban a fejlettnyugat-európai demokráciák működésében, karakterébenfellelhetők-e olyan sajátosságok, amelyek a nemzetközipolitikatudomány számára is új, relevánsfelismeréshez vezethetnek?Kiinduló tézisem az, hogy amíg a régi és az új demokráciák pártrendszerei a formációk alapján nagyjából megegyeznek, addig a motivációk szintjén markáns különbségek mutatkoznak. Ebben a szemléleti keretben, a formációk és a motivációk szembeállíthatóságában, ellentétében igyekszem megragadni a magyar pártrendszer sajátos vonásait.E tekintetben három témát tartok fontosnak kiemelni: a történelmi diszkontinuitás tényét, a pártok és a választópolgárok közötti viszonyt és végül a pártok világában tetten érhető bizalomhiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.