Karácsonyi asztal

2000. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenteste előtt egy héttel a háziasszonyok általában már megkezdik az ünnepi készülődést. A karácsony nálunk nemcsak a legbensőségesebb családi ünnep: ilyenkor általában a legfinomabb ételek kerülnek az asztalra. A hagyományok szerint hal, kocsonya, töltött káposzta, pulyka a menü, s természetesen elmaradhatatlan a bejgli is. Hogy ne maradjon minden étel elkészítése az utolsó pillanatra, a sokáig elálló káposztát szokták először megfőzni, s ha nem kímélik a nyersanyagot a bejgliből, az is megsüthető az ünnep előtti napokban. A halat a legtöbben frissen, nem pedig a mélyhűtőből elővéve és kiolvasztva szeretik, ennek beszerzését hagyják általában az utolsó napra.A karácsonyi ételsor összeállítását meghatározza, hogy hányan ülik körbe az ünnepi asztalt, jönnek-e vendégek, vagy csak szűk családi körben telik az este. De akár népesebb, akák szűkebb a vacsorázni vágyók serege, a terítésre mindenképpen illik a szokásosnál több gondot fordítani. Sok családnál hagyomány, hogy ilyenkor előveszik a legszebb abroszt, étkészletet, evőeszközt, ezzel is emelve az ünnep fényét. Az asztalterítésnek is vannak divatjai. Régebben általában a fehér damasztabrosz számított a legelegánsabb terítőnek. Ma már nagyon sokféle karácsonyi mintás abrosz kapható: zöld alapon apró csengettyűk, szalaggal átkötött dobozkák, fenyőágak díszítik a terítőket – ezek illenek az alkalomhoz és dekoratívak is. Sőt kevésbé kényesek, mint a fehér damaszt, amelyből a vörösbor vagy málnaszörp foltját még a nagyon elszánt mosóporok sem tudják mindig kivenni. Az abroszokhoz ugyanabból az anyagból szalvéták is készülnek, ezeket is tegyük ki – a papírszalvétát hagyjuk a hétköznapokra. Az evőeszközök elhelyezésének szabálya: bal oldalra a villa, jobb oldalra a kés, a tányér közepe fölé a kis-, illetve a nagykanál kerül.Ha mintás karácsonyi abrosszal terítünk, a tányérok lehetőleg egyszínűek legyenek, vagy mintázatuk harmonizáljon a terítőével. Modern megoldás a színes abroszra színes étkészletet tenni, de csak akkor éri el hatását a színek kombinációja, ha egymást kiegészítő, nem taszító árnyalatokat választunk. A tányérokat vizsgáljuk meg egyenként, törött, repedt edény ne kerüljön az ünnepi asztalra. Gondosan válasszuk ki a poharakat is, annak megfelelően, hogy milyen ital kerül a vacsorához: más pohár illik a fehér-, illetve vörösborhoz, a sörhöz, a konyakhoz, az üdítőitalhoz. Természetesen a poharaknak is hibátlanoknak kell lenniük. Gyerekeket még ezen az estén se kínáljunk szeszes itallal!Ha levessel kezdjük az ünnepi vacsorát, öntsük levesestálba, ne a fazékból kezdjük kimerni. A különböző szószokat, fűszereket, tormát szintén porcelánban tegyük az asztalra, s ha van régimódi boroskancsónk, inkább abból kínáljuk az innivalót, mint az üvegből.Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy néhány apró dísz, egy-két szál gyertya szép tartóban nagyon hangulatossá teszi a vacsorát és ünnepivé az asztalt. Ha fenyőágacskákkal díszítünk, ügyeljünk arra, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol nem zavarnak evés közben, a tűlevelek nem hullanak bele az ételbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.