Segítség az OTP lakáshiteladósainak

2000. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre kétszázmillió forint áll rendelkezésre a költségvetésből az OTP-lakáshitel-tartozásuk miatt kilakoltatással fenyegetett családok adósságának rendezésére. Ezt az összeget kifejezetten azoknak szánják, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, s lakásuk gyakorlatilag értéktelen – nyilatkozta lapunknak Szemkeő Judit, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára a Népszava tegnapi információi kapcsán.Pontos adatai még nincsenek a tárcának arról, hány család kerülhetett adósságcsapdába, s arról sem, közülük hányan vannak támogatható helyzetben. Becslésük szerint tíz-húsz ezren lehetnek, akik 1989 előtt vettek fel hitelt, s több mint hat hónapja nem fizetnek. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint közülük négy-hét ezren lehetnek nagyon rossz helyzetben. Szemkeő Judit bízik abban, hogy a kétszázmilliós keret elég lesz a leginkább rászorulók megsegítésére, nem tartaná ugyanis helyesnek, ha ez az ügy még sokáig elhúzódna. Elmondta: három csoportba sorolnák az érintetteket. A leginkább rászorulók – akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, s lakásuk értéktelen – adósságát elengednék. A másodikba sorolnák azokat, akik „könynyedén vették” kötelezettségüket. Ők általában nagyobb értékű ingatlanokban laknak, tehát lehetőségük lenne arra, hogy az ingatlant eladják, rendezzék adósságukat, majd kisebb lakást vásároljanak. Az ő esetükben az állam nem vállalhat át adósságot. Az OTP-től felszólítást kapnak az ingatlan eladására, s ha ezt nem teszik meg, úgy előreláthatóan kilakoltatás vár rájuk. Az ilyen családok esetében az OTP Bank dönt az eljárásról, állami, önkormányzati segítség nem várható. A harmadik csoportba sorolnák azokat, akiknek ingatlana értékes ugyan, de a bevétel éppen csak az adósságot fedezné. Esetükben vizsgálják, hogy az állam kedvezőbb, hosszabb lejáratú hitellehetőséget tud-e nekik biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.