A családi körben töltött karácsony utáni napok az újévköszöntés jegyében telnek. A szilvesztert mindig mindenütt a vidámság, móka, kacagás jellemzi, az idei azonban még az előzőknél is különlegesebb lesz. Az ezredfordulót a legbezárkózottabb emberek is igyekeznek társaságban átélni. A legtöbben vendégségbe mennek, vagy vendégeket fogadnak, jó ételekkel és italokkal igyekeznek emelni a hangulatot.Jó néhány szilveszteri szokást ismerünk, általában betartjuk őket, bár nem nagyon tudjuk, honnan erednek. A Vince Kiadónál napvilágot látott Magyar kóstoló című könyv – amely étkezési kultúránkról ad képet – az év utolsó éjszakája fő menüpontjaként a ropogós malacpecsenyét jelöli meg. Hagyományaink szerint ahol meleg vacsorát kínálnak, ott többnyire sült malac kerül az asztalra pezsgős káposztával. Fogyasztása eredetileg kizárólag éjfél után, esetleg az újévi ebéden volt szokásban, a malac ugyanis kitúrja nekünk a szerencsét. Ő maga nem annyira szerencsés: ha nem sült formájában kerül az asztalra, előfordul, hogy tombola főnyereményeként kisorsolják, ennek előtte a vidám társaság tagjai lecsípik kunkori farkát. A másik nagyon népszerű étel a két év közötti átmenet éjszakáján a virsli. Hogy miért éppen ezt esszük, arra még a Magyar kóstoló sem tud magyarázatot adni. Ám arról beszámol, hogy ecetes tormának is lennie kell az asztalon a virslihez vagy a szintén gyakori sertéskocsonyához. Aki átmulatta az éjszakát, hajnalban korhely- vagy lencselevessel próbálja visszaállítani az eredeti állapotot. Lencsét valamilyen formában feltétlenül kell enni újév napján, ez hozzátartozik a bőségvarázsláshoz. (Az év többi szakában a lencse nem gazdagít, bár mindig jó hatású: szépít, főként ha pénteken eszünk belőle.Éjfélkor pezsgőspohárral koccintunk, köszöntve az új évet. A magyar pezsgőkészítés Törley József nevéhez fűződik. A XIX. század második felében fiatal emberként idegen nyelvű levelezőnek szegődött egy reimsi pezsgőgyárba. (Ennek a champagne-i városnak a közelében áll az a kolostor, amelyben egy Dom Perignon nevű szerzetes először készítette el a gyöngyöző italt.) Törley József itt ismerte meg ezt a szakmát, majd Promontorra került, ahol a franciaországi pincerendszerekhez hasonló pincéket talált. Amikor megnősült, megvásárolta a promontori Savoyai-kastélyt és -birtokot, s pezsgőgyártásba kezdett. A Törley-pezsgő ma is híresen jó ital, Promontort viszont elnyelte az egyre terjeszkedő főváros.Az újévi lencsefőzeléket a hagyományok szerint a következőképpen kell készíteni: Hozzávalók: 50 deka lencse, 1 közepes vöröshagyma, 2 babérlevél, só, 5 deka zsír, 8 deka liszt, fél kávéskanál cukor, 1-2 evőkanál ecet. A lencsét néhány órára beáztatjuk. A főzés kezdetekor a hagymát megtisztítjuk. A lencsét a babérlevéllel és hagymával együtt kezdjük el főzni, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, ha szükséges, főzés közben a vizet pótoljuk, kb. 20 perc után sózzuk. Mikor a lencse puha, berántjuk, majd cukorral, ecettel ízesítjük. Fasírozottat, főtt, füstölt combot vagy tarját adhatunk mellé.Finom, jellegzetesen téli desszert a gesztenyepüré, amelyet gesztenyemasszából otthon is könnyen elkészíthetünk. Fél kiló masszához 4 dl tejszínből habot verünk, felét egy öblös üvegtálba vagy elosztva 5-6 kis üvegtálba tesszük. 1-2 kávéskanál rummal vagy tejjel meglágyítjuk a masszát, s úgy nyomjuk át krumplinyomón, hogy beborítsa a habot, majd a tetejére a maradék habból rózsákat formálunk. Díszíthetjük rumos meggyel, kimagozott meggybefőttel vagy színes marcipánlevéllel.
A Pentagonnál emlékezett Trump
