Hogyan nem lettem serfőző

Temesi Ferenc
2001. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha iszunk, előbb-utóbb berúgunk. Ha berúgunk, elalszunk. Ha alszunk, nem követünk el bűnt. Ha nem követünk el bűnt, a mennyországba jutunk. Rúgjunk hát be, és menjünk a mennyországba. Kimondva, ki nem mondva, ez lehetett a stralsundi braurei (serfőzde) dolgozóinak is a fekvéspontja. Álláspontot azért nem mondok, mert napjában kétszer a többség berúgott. Stralsund Poroszországban van, a tengerparton, a Rügen-szigettel szemközt, a pomerániai tengerszorosban, nem olyan messze Rostocktól. Ott rostockoltunk mi, szegedi egyetemisták, akiket az a kitüntetés ért, hogy nyáron – jó pénzért – egy hónapot ott dolgozhattunk a testvéri NDK-ban. Kétféle sört főztek ott, egy pilseni jellegűt meg egy könnyebb, világosabb sört, amelyet „hellnek” hívtak. Én a csapolásnál dolgoztam, olyan nulla fok körüli hőmérsékleten. Mit tudhattam én akkor a Bitburgerről, a Schofferhoferről, az Erdingerről, a Warsteinerről és társaikról! Hét üveg járt naponta és fejenként a dolgozóknak, és a lányok (köztük az én első [nagy] szerelmem is) nekünk, fiúknak adták a részüket.Persze a munkahelyen is megittam a magamét, mert a hőmérsékletet csak melegített sörrel lehetett elviselni. A munkát nagyon jól megszervezték a németek (csak feleúgy értenénk hozzá!), de ha leküldtek valakit a pincébe a nagy rézkupával sörért, akkor tudtam, hogy jön egy kis pihenő. A kupát beletették egy forró vízzel teli favödörbe, s amikor elkezdett jönni fölfelé a habja, kilöttyentettük és megittuk. Ilyenkor mindenféléről beszélgettünk. Például én megkérdeztem, mi a véleményük Hitlerről. Az egyik manus, aki olyan művezetőhelyettes-féle volt, és zsebében a piros könyvecskével joggal várhatta, hogy öt év múlva Trabanthoz jut, azt mondta: Tudod, akkor volt ám munka! Miért? Most nincs?, kérdeztem.De van!Azért nézd csak meg az autobahnokat! Még mindig jók, mondta egy másik melós.Na, erre nem mondtam semmit.Meredeken kúsztam fölfele a melósok ranglétráján. Kezdetben az üres hordókat kellett egy félhülye keze alá igazgatnom, aztán a teli hordók elhelyezésében vettem részt. Az ötvenlitereseket úgy hívtam, hogy „pingponglabda”. Végül a művhával (aki mindig tengerészsapkát viselt) cipeltem föl a hetvenkét vaslépcsőn az óriási keverőbe a hatalmas, korong alakú szűrőket, vagyis a filtereket. Akkor kicsit belenéztem a gyártási folyamatba, és ezt nem kellett volna. Az egyik haver – aki később a kisgazda harminchatok szószólója lett a parlamentben – ott trógerolt egy talicskával, ahol a sörnek valót áztatták, ülepítették. Egy háromgyerekes dajcs anyu volt a csaja, annak mutogatta a személyijét, hogy ő tulajdonképpen „doktor”. Mert hogy az apja is jogász volt. (Miből lesz a politikus?) Na, amikor megláttam egy boldog patkány hulláját a sörön úszni, akkor azt mondtam. Még ma sem írom le. Ettől kezdve mindennap háromszor-négyszer lementem ellenőrizni a tartályok hőmérsékletét a pincében, mert nem akartam, hogy velem együtt robbanjon föl a „brajjeráj”. Meló közben mind kevesebbet ittam.Pedig legalább 15 oka van annak, amiért alkoholt kéne adni egy munkahelyen:1. Csökkenti a stresszt.2. Növeli a munkahelyi érintkezések őszinteségét.3. Kisebbíti az alacsony munkabérek miatti panaszt.4. Korlátozza a szabadnapok számát, mert az emberek másnaposan is tudnak dolgozni.5. Az alkalmazottak végre tényleg megmondanák a főnökségnek, mit is gondolnak. (A művezető vagy az igazgató csak igen ritkán ivott.)6. Mérsékeli a fűtési költségeket télen.7. A melóst, még ha utálja is a munkáját, már nem érdekli annyira a dolog.8. Senki sem lenne olyan hülye, hogy szabadnapot vegyen ki, megfosztva magát ezzel a mindennapi betevő piájától.9. Ha az ember a munkatársaira nézne, szebb arcokat látna.10. Az üzemi koszt elviselhetőbb lenne.11. Vége lenne az ebédszüneti titkos piálásoknak.12. Nem kávéznának annyit az alkalmazottak, csak azért, hogy kijózanodjanak.13. Oroszországgal jobban mennének a kül- és munkakapcsolatok a cégnél.14. A dolgozók szívesen túlóráznának, nem kéne a kocsmában kipihenni a melót.15. Végre a nyammogás és a gagyogás lenne a közös nyelv, amelyet egyformán nem értene senki, s a beszéd többé nem lenne félreértések forrása.Adjatok egy nőt, aki szereti a sört, és legyőzöm a világot!, mondá Vilmos császár. A nőkkel tényleg baj van. Mindig. Ott volt például a szerelmem. Egyszer kísérem haza, és egy kukorék részeg porosz szaktárs (az ilyenek szúrták ki a szász rendszámú autók gumijait) meg akarta tőlem venni egy márkáért. Merthogy a magyar lányok mind kurvák.Hogy kik voltak a gyári kurvák, azt mi nagyon jól tudtuk. Ott álltak az esti műszak után szegénykéim a magyar fiúk szállása előtt, akik kedvükre válogathattak belőlük. A fogukkal nyitották ki a sörösüveget, de olyan is akadt, aki mással. Hanem aztán egyszer volt egy német–magyar barátsági vacsora a kulturzimmerben. Egy üveg hazai házipálinkával leitattuk az egész vezetőséget. Ott feküdtek az asztalok alatt, a hajuk a szájukba lógott. Mi meg bicskát dobáltunk a dobogó fölötti endékácímerbe. Barátom, Konrás, aki nem vett részt ilyen cécókban, szomorúan azt mondta:Az élet olyan, mint egy üres pohár. Meg kell töltenünk valamivel. Aztán jön Isten, és kiissza.Na, körülbelül akkor határoztam én el, hogy munkahelyi pia ide vagy oda, mégsem leszek serfőző. A hagyma is elsírta volna magát erre a dumára.Azért nézd, a kemikáliák nem mind rosszak, mondtam én, mintha nem értettem volna, miről beszél. Oxigén és hidrogén nélkül nem lenne víz, amely minden sör alapja.Az egészségtekre iszom veletek, mondta Konrás, és a padlón fekvőket nézte. Újabban már egyedül is az egészségtekre iszom. Annyit iszom már az egészségtekre, hogy kezdek aggódni a sajátomért! Ezek a gyönyörű és őszinte mondatok, amelyeket a sör hozott elő belőle, kissé szépséghibásak voltak. Barátom ugyanis titokban a szerelmemre fente a fogát. Tán ezért is volt, hogy egy Rügen-szigeti kiránduláson majdnem fejbe találtam egy teli üveg sörrel. A fülét súrolta. A szerelmem meg beleharapott az alkaromba. Olyan szerencsétlenül, hogy nem éreztem hónapokig a jobb kezem fejét. Idegszakadás, adták meg a doktorok a magyarázatot. Német munkatársaim nem hittek nekem, azt hitték, lógós vagyok. Ez fájt, mert visszamenőleg érvénytelenítette az összes berúgásunkat. Valami alibi munkát kaptam, és kész. Egyre kevésbé ízlett a sör. Pedig azért isszuk meg a magunkét itt a földön, mert a mennyországban nincsen német bor. A füstösszalma-lé olyan érzést kelt az emberben, amit sör nélkül kellene éreznie.Hiába: még mindig szeretem az árpalét. Alkalmilag. Jó megünnepelni mondjuk egy nagy eseményt. A kommunizmus bukását. Vagy inni egy Imi nevű szegény giccsénekes emlékére. Vagy csak arra, hogy működik a hűtő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.