Tenyésztők a húsárszabályozásban

Nagy Ottó
2001. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlandók részt venni a sertéshús árának mérséklésében a sertéstenyésztők, miután a kormány múlt pénteken úgy határozott, hogy továbbra is folyósítja a sertésexport-támogatásokat. A piacszabályzó intézkedésben várhatóan részt vesz a feldolgozóipar is. A piac szabályozásáról szóló döntést a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) a hét közepén sorra kerülő ülése után hozza meg.Június elsejétől egy hónapon keresztül – reagálva a sertésexport-támogatás folyósítására, és amennyiben a döntést a VHT elnökségi ülése a hét közepén jóváhagyja – a sertéstenyésztők hajlandók kilogrammonként öt forintot fizetni a VHT intervenciós alapjába, minden átvett sertés minden egyes kilója után. A piacszabályozási intézkedésnek is felfogható lépéshez hozzájárulnak a feldolgozók is, akik kilogrammonként 10 forintot fizetnek az intervenciós alapba – hangzott el a MOSZ sertéstenyésztők országos választmányának tegnapi ülésén.Zádori László, a VHT titkára lapunknak elmondta, a két fél együttes 15 forintos befizetése kiegészíti mindkét piaci szereplő kilónkénti két-két forintos intervenciós befizetéseit. Zádori hozzátette: amennyiben a VHT nem képes árcsökkenést, illetve szintentartást biztosítani a belpiacon, akkor a kormányzat beavatkozik a sertéspiac szabályozásába.A sertéskaraj átlagára ma 1150–1170 forint, csülköt azonban sehol sem lehet kapni 760 forintnál olcsóbban – mondta a terméktanács titkára, hozzáfűzve, hogy ennyi a tőkehús átvételi ára is. Erre azért hívta fel a figyelmet, mert míg több európai országban tilos a beszerzési ár alatt értékesíteni, addig ez nálunk bevett gyakorlat, ami piaci zavarokat idéz elő.Az év első hetében 292 forint volt az átlagos felvásárlási ár, a huszadik héten 354 forint. Az első húsz hét átlagára így 310 forint volt, amely jelenleg a sertéstartás önköltségének felel meg, ebben az időszakban tehát nem könyvelhettek el nyereséget a termelők. Ha a jelenlegi átlagár tartaná magát év végéig, akkor az éves átlagár 338 forint körül alakulna, ami 9 százalékos nyereséget jelentene a sertéstenyésztőknek – mutatott rá Tóth István, a MOSZ tikára.A titkár egyébként nem lát semmi rendkívülit a fogyasztói húsár emelkedésében, véleménye szerint annak okait a feldolgozói költségek emelkedésében, a feldolgozó kapacitások alacsony kihasználtságában és a kereskedelmi szféra magatartásában kell keresni. Mint mondta, a kialakult helyzet annak – is – köszönhető, hogy a legutóbbi sertésválság idején a kereskedelmi láncok oly mértékben csökkentették a hús árát, ami a jelenlegi sertésállomány csökkenéséhez és az áremelkedéshez vezetett.A húspiacon a legnagyobb feszültség a vágókapacitások kihasználatlanságából adódik a jövőben. Ennek előszele már érzékelhető volt, gondoljunk csak a szekszárdi és a szolnoki vágóhidak bezárására, illetve profilváltására – hívta fel a figyelmet Zádori László. A szakember elmondta: e probléma a kis vágóhidaknál kezdődik, melyek közül 150 már bezárt, így 400 alá csökkent a hazai mészárszékek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.