A valamikor híres borosgazdáiról, vendéglőiről ismert budai Krisztinaváros ma meglepően szerény választékkal áll az étkezni vágyók rendelkezésére. Jó, ha öt étterem található a Déli Vasút és a Várhegy között. A Zöldfa egy évtizede megszűnt – bankfiók nyílt a helyén –, a jó nevű Márványmenyasszonyon kívül egy szállodaétterem, egy söröző és egy mindig üres furcsaság van a Krisztinában. Na és persze úti célunk, a Don Francesco a Mészáros utcában. A hely pár esztendeje pizzériaként indult, s egyből kítűnt az akkortájt városszerte alapított vállalkozások közül: fafűtéses kemencéjéből a város legjobb pizzája került ki. A tulaj azután tényleg mert nagyot gondolni, aminek eredménye – az időközben egy emelettel megnövekedett üzletben – igazi olasz étterem lett.
A lépcsőn fölkapaszkodó vendéget egy darabka Itália fogadja. A trattotoria berendezése, dekorációja profi munka, igényes bútorok, figyelemre érdemes műrészletek – művészi mennyezetsecco, szújárta fenyőgerendák, napszítta zsalugáterek, régi cserepek, grünspanos rezek – kölcsönöznek „hamisítatlan” légkört. A panorámafreskón sorrentói villák, a háttérben a békésen pipáló Vezúv. Kell ennél szebb?
Na, de lássuk a menüt! A tesztnek mindenkor alkalmas francia hagymaleves ízre kifogástalan, a tetejére úsztatott piritós azonban akkora, hogy egy aratómunkás is visszaküldené a felét. A szintén kitűnő ízű eperkrémlevessel is az a „baj”, hogy fölöslegessé teszi a befejezésnek tervezett desszertet. A rántott camembert négy darab, előételként (!) – a mostanság divatos grillezett sajtokból és zöldségekből, olívaolajas-bazsalikomos-balzsamecetes öntetekkel öltöztetett előételekből viszont tetszés szerint rendelhetünk. Az eredeti parasztsonkához mézdinnye jár, ahogy kell. Főéteknek vörös tonhalfilét választunk, roston sütve. Teljesen rendben van. A hozzá járó citrommártás is, a színes borssal együtt. A pármai szűz névre hallgató, pármai sonkával és sajttal töltött, göngyölt sertésérem azonban szárazra sült, s ezen már az amúgy ízletes és bőséges fehérboros szaft sem bír segíteni. Itt illik megemlítenünk a konyha legnagyobb attrakcióját: a pompásan fűszerezett, ropogósra sült csirkeszárnyakat, amelyekhez mézes-szójás, joghurtos vagy paradicsomos grillszósz jár, tetszés szerint. Valódi bioétel, igazi ínyenceknek.
Bárhogy aggódtunk is a desszert miatt, azért a végére maradt erőnk egy kehely gyümölcsös tiramisura. Beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Don Francesco vendéglőjében szinte minden rendben, beleértve a sörkínálatot is. Némi óvatosság azért nem árt az itallap tanulmányozásánál, mert a csapolt kommersz hazai világos korsója ugyanannyiba kerül, mint a világhírű Wernesgrüner, vagy a krusovicei barna! A szemmel láthatóan családi alapon működő felszolgálás olykor kicsit a műkedvelés felé billen, ámde az esetenkénti ügyetlenkedést fiatalos igyekezet és kedvesség ellensúlyozza. És ez manapság többet ér a szigorú szakszerűségnél.
Privát úr
Marine Le Pen: Le kell számolnunk a macronizmussal
