Az ünnepi asztalra jut hal és vad is

Nem kell aggódniuk a háziasszonyoknak, ha halat és vadat akarnak az ünnepi asztalra tenni. Mindkét termékből kedvükre válogathatnak, mert az ország éléskamrájának mondott Somogy megyében bőven megtermelik a karácsonyi halat, illetve feldolgozzák a vadat.

Munkatársainktól
2001. 12. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halászlé mellett minden bizonnyal vadhús is kerül a karácsonyi asztalokra. Az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. kínálatában szerepel szarvas-, vaddisznó-, őz- és muflonhús, valamint fácán, amelynek jó része a hazai áruházláncokba is eljut. Vörös Géza, a kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: idén 1100 tonna vadhúst dolgoztak fel, és várható árbevételük 850 millió forint lesz. Termékeik húsz százaléka a hazai boltokba kerül, nyolcvan százalékát exportálják. A múlt évihez képest öt–tíz százalékos árbevétel-növekedéssel számol a kft., mert Nyugat-Eurpában a szarvasmarha- és sertésbetegségek miatt felfutott a vadhúsfogyasztás.
A karácsonyi asztal másik fő fogása a hal. A megyében piacvezetőnek számító Balatoni Halászati Rt. élő pontyot, csomagolt busafilét, fagyasztott keszeget, a vastagabb pénztárcájú vásárlóknak pedig fogast kínál. Kovács Miklós, a halgazdaság kereskedelmi igazgatója nem panaszkodott a rendelésekre, hangsúlyozta: a balatoni hal őrzi a jó hírét, és nincs panasz a részvénytársaság belső- és dél-somogyi, valamint a zalai halastavaiból kifogott uszonyosokra sem.
Varga Gábor, a Somogy Megyei FM-hivatal vezetőhelyettese úgy látja, a csökkenő takarmányáraknak és a gyarapodó állami támogatásoknak köszönhetően növekedhet idén a haltermelők jövedelme. A hazai halhústermelés hat százalékát adó Somogyban, 2800 hektárnyi vízterületen, ötvennégy regisztrált termelő foglalkozik a halhústermeléssel, ez évben a közepesnél jobb, közel 1600 tonnás haltermés várható. A megyében tenyésztett halfajták fedik a hazai halállomány összetételét, itt is, mint mindenhol, zömmel pontyot tenyésztenek.
Mivel két-három éve stagnál a hazai halpiac, az egy főre eső halhúsfogyasztás alig éri el a három kilót évente – közölte Varga Gábor –, ebből azonban fejenként évente mindössze 1,8 kilónyit fogyasztunk az itthon megtermelt mennyiségből, ami főképp az ünnepek előtt kel el a hazai piacokon.
Az Európai Unió tizenöt tagállamához képest – ahol fejenként átlag 22 kilónyi halat esznek évente – ez a fogyasztás igen csekélynek számít. A hazai hal termelői és piaci ára közt is jóval nagyobb az árkülönbség, mint tőlünk nyugatra. Míg a tóparton már négyszáz forintos kilónkénti áron is kapható az ünnepi ponty, addig a piacokon a hat-hétszáz forintos árat is elérheti. A nagy különbség ellenére az idén mégis némileg jobb helyzetbe kerültek a hazai haltermelők, tavaly ugyanis a lehalászás végén, még a karácsonyi ünnepek előtt is kilónként háromszáz, maximum háromszázötven forintért értékesítették a ponty kilóját.
Varga Gábor szerint nem csak az árak növekedtek. Az év eleji magas, 28-30 ezer forintos tonnánkénti takarmányárak megviselték ugyan a haltermelők költségvetését, ám ezek az árak később zuhanni kezdtek. Emiatt és a magasabb termelői árak következtében nőtt a haltermelők éves bevétele is. A kisebb költségeket azonban nem most, inkább a jövő év elején érzi meg majd az ágazat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.