Igaz, bajor ember már azon is megorrol, ha németnek nevezik. München nem német város, hanem Bajorország fővárosa – böstörög ilyenkor büszkén, jellegzetes délnémet akcentusával. A kelták és alemannok e kései leszármazottai nem tartják számon, hogy 955-ben alaposan ellátták a magyarok baját Augsburg mellett, mostanában inkább arról emlékeztek meg, hogy első királyunk, Szent István tőlük hozott magának feleséget. Gizella hercegkisasszony személye révén tekintélyes rokonságba kerültünk, annyi szent.
Ami a bajorok kulináris országimázsát illeti: puhára főtt, ropogósra sült nyers vagy füstölt csülök, fűszeres, vékony kolbászkák, hagymás, köménymagos párolt káposzta és zsemlegombóc dekorálja a nemzeti asztalt. No, meg a világhírű, emberes krigli sörök, rajtuk a bajor királyi habkoronával. Pesten is működik, jó másfél évtizede már, bajor söröző-étterem: a Kinizsi utcai Kaltenberg. A népszerű hely bajor és magyar ételek skáláját kínálja, a tekintélyes, boltozatos pince hátsó traktusában házi sörgyár üzemel, az üvegablakon át látni a réz főzőüstöket, a saját készítésű HBH sör egyenest a hordóból érkezik a vendég asztalára. Mi kell még a boldogsághoz?
Vasárnaponként, amikor a cég barátságos árkedvezményt kínál, minden asztal foglalt, még a salátabárt és a desszertbárt is megszüntették – a pincér szerint mint „korszerűtlen megoldást” –, s a helyükre további asztalokat helyeztek. A bajor ételkülönlegességek listájáról természetesen nem hiányoznak a csülökféleségek, a Kaltenberg vegyestál pedig a fentebb felsorolt összes nevezetességet tartalmazza. Csülökből annyikát, hogy a müncheni serházban biztosan megint zendülés ütne ki miatta. A magyarral rokon ízlést képviselik a Sörmesternek nevezett tányéron felvonuló sertés szűzérmék, bélszíncsíkok, a roston sült csirkemell és a hagymás sült burgonya szalonnával. Echte vasárnapi menü. A füstölt marhanyelv krumplipürével érkezik, ez korrekt adag, ám egy kis főzés még ráférne. A nyelv a rágósság határán van, külön kell hozzá kérni tormát, mustárt. A legjobban sikerült a vegetáriánus módra készült rösti, ami gombával, póréhagymával, mozzarella sajttal vegyes, tojásos, fűszeres egybesült. Egy biztos: valamenynyi kitűnő alap a sörözéshez. Nem is érdemes a hagyományos korsóval vacakolni, a literes müncheni krigli kifizetődőbb is. A házi barna sört úgy szívja magába a kedves vendég, mint a rég várt esőt a Kalahári sivatag.
A kiadós ebéd után van időnk és okunk elgondolkodni. A hely kifejezetten jónak tűnik. Megnyerő, kényelmes, tele vendéggel. A kiszolgálás már akadozik, bajosan gyürkőzik meg a vasárnapi hullámmal, amit az árengedmény gerjeszt. Apró stiklik is vannak: ásványvízként az import franciát hozzák, pedig van kétféle hazai is, jóval olcsóbban. Az édességként ajánlott gesztenyehajó gyöngécske. Mégis, megvonva az egész attrakció mérlegét, cseppet sem elégedetlen az ember, amikor elhagyja a sörpincét.
Mintha rokonoknál járt volna vasárnapi ebéden.
Privát úr
Orbán Viktor De Gaulle szerepében
