Ebéd a rokonságnál

2001. 12. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, bajor ember már azon is megorrol, ha németnek nevezik. München nem német város, hanem Bajorország fővárosa – böstörög ilyenkor büszkén, jellegzetes délnémet akcentusával. A kelták és alemannok e kései leszármazottai nem tartják számon, hogy 955-ben alaposan ellátták a magyarok baját Augsburg mellett, mostanában inkább arról emlékeztek meg, hogy első királyunk, Szent István tőlük hozott magának feleséget. Gizella hercegkisasszony személye révén tekintélyes rokonságba kerültünk, annyi szent.
Ami a bajorok kulináris országimázsát illeti: puhára főtt, ropogósra sült nyers vagy füstölt csülök, fűszeres, vékony kolbászkák, hagymás, köménymagos párolt káposzta és zsemlegombóc dekorálja a nemzeti asztalt. No, meg a világhírű, emberes krigli sörök, rajtuk a bajor királyi habkoronával. Pesten is működik, jó másfél évtizede már, bajor söröző-étterem: a Kinizsi utcai Kaltenberg. A népszerű hely bajor és magyar ételek skáláját kínálja, a tekintélyes, boltozatos pince hátsó traktusában házi sörgyár üzemel, az üvegablakon át látni a réz főzőüstöket, a saját készítésű HBH sör egyenest a hordóból érkezik a vendég asztalára. Mi kell még a boldogsághoz?
Vasárnaponként, amikor a cég barátságos árkedvezményt kínál, minden asztal foglalt, még a salátabárt és a desszertbárt is megszüntették – a pincér szerint mint „korszerűtlen megoldást” –, s a helyükre további asztalokat helyeztek. A bajor ételkülönlegességek listájáról természetesen nem hiányoznak a csülökféleségek, a Kaltenberg vegyestál pedig a fentebb felsorolt összes nevezetességet tartalmazza. Csülökből annyikát, hogy a müncheni serházban biztosan megint zendülés ütne ki miatta. A magyarral rokon ízlést képviselik a Sörmesternek nevezett tányéron felvonuló sertés szűzérmék, bélszíncsíkok, a roston sült csirkemell és a hagymás sült burgonya szalonnával. Echte vasárnapi menü. A füstölt marhanyelv krumplipürével érkezik, ez korrekt adag, ám egy kis főzés még ráférne. A nyelv a rágósság határán van, külön kell hozzá kérni tormát, mustárt. A legjobban sikerült a vegetáriánus módra készült rösti, ami gombával, póréhagymával, mozzarella sajttal vegyes, tojásos, fűszeres egybesült. Egy biztos: valamenynyi kitűnő alap a sörözéshez. Nem is érdemes a hagyományos korsóval vacakolni, a literes müncheni krigli kifizetődőbb is. A házi barna sört úgy szívja magába a kedves vendég, mint a rég várt esőt a Kalahári sivatag.
A kiadós ebéd után van időnk és okunk elgondolkodni. A hely kifejezetten jónak tűnik. Megnyerő, kényelmes, tele vendéggel. A kiszolgálás már akadozik, bajosan gyürkőzik meg a vasárnapi hullámmal, amit az árengedmény gerjeszt. Apró stiklik is vannak: ásványvízként az import franciát hozzák, pedig van kétféle hazai is, jóval olcsóbban. Az édességként ajánlott gesztenyehajó gyöngécske. Mégis, megvonva az egész attrakció mérlegét, cseppet sem elégedetlen az ember, amikor elhagyja a sörpincét.
Mintha rokonoknál járt volna vasárnapi ebéden.

Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.