Emődi, az illatok királya

Malonyai Péter
2002. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemes szellő frissítette az augusztusi hőséget, a nap lemenőben volt. A család a patak partján sétált, figyelte a kertekben serénykedő embereket. A falu lakóinak többsége állattartásból élt, ami kétségtelenül benne volt a levegőben. Olyannyira, hogy a kis Emődi Karcsi látványosan tiltakozott is ellene: leült a patakpartra, és befogta az orrát.
Apja gyengéden megérintette a vállát, s magyarázni kezdte neki, hogy vannak olyan kellemetlenségek, amelyek bizony törvényszerű velejárói a kellemes dolgoknak. Mert ugyebár – érvelt – nincs párja a füstölt alapon főzött sertéspörköltnek (galuskával, csakis), a füstölt oldalas sem esik rosszul reggelente (fél deci szilvórium után, persze), aztán lehet ám örülni nagyon a marhasültnek (jól átsütve), a húsleves (sok cupákkal) pedig már akkor ünneppé teszi a vasárnapot, amikor még csak rezeg (nem forr!) a lábosban.
A gyerek értett a szóból, engedelmesen megfogta az apja kezét, akit, mi tagadás, egyre inkább zavart a tömény illat. Nem is állta meg, hogy ne kommentálja – persze művelt tanáremberhez illően – a tapasztaltakat.
– Na, ez sem a Forsyth Saga! – kiáltott fel, a fia pedig, miközben szemrehányó pillantásokat vetett a kerítésen belül sorakozó disznókra, marhákra, elgondolkozott azon, vajon hozzájuk képest mennyire lehet büdös a „forszájt”.
Közben pedig észrevétlenül eljegyezte magát a szagok világával.
Esztendőkön át rejtve maradt benne az igazi énje. Annak rendje és módja szerint kijárta az iskoláit, vagyészként kapott diplomát, kémiatanár lett, megnősült, gyerekei születtek. Csak az volt a gondja a világgal, hogy meg kellett nézniük minden fillért, hiába, a pedagógusi léttel nem járnak milliók.
– Károly, igazán kitalálhatnál már valamit azzal a fene nagy eszeddel! – csattant föl egy vasárnap délelőtt a felesége.
– Ne morogj, szívem, tudj örülni az apróságoknak is, élvezd például, milyen jó illata van a készülő húslevesnek, vagy szippants bele a marhapörkölt gőzébe, és meglátod, szép az élet – mutatott a tűzhelyre Emődi, miközben, ki tudja, miért éppen ekkor, beugrott neki a kép, ahogy a szülőfalujában a patakparton sétált az apjával.
De az asszonyt nem lehetett megállítani.
– Ha már annyira odavagy ezekért – biccentett a félkész ebéd felé –, belőlük csinálj pénzt, de csinálj végre valamiből, mert már nagyon unom a nyomorúságunkat!
Emődi fölkapta a fejét. Valami eszébe jutott.
– Jól van, angyalom, van is egy ötletem, csak azt áruld el nekem, otthonosabbnak tetszik-e a világ, ha olyan étel illatát érzed, amelyet kifejezetten szeretsz?
– Hát persze… Olyannyira, hogy rendre azt főzöm a hétvégeken, aminek a szagát megéreztem előtte. Kedden húslevesszag terjengett a hivatal folyosóin, pénteken pedig le sem tagadhatta volna a szomszéd, hogy marhapörköltöt főz, bizonyság rá a mai ebédünk.
– Akkor… akkor… akkor heuréka! – csapott bele öklével a levegőbe Emődi, és kirohant a kert végén lévő sufniba.
Estig nem került elő, hiába küldte érte az asszony a gyerekeket, kitessékelte őket azzal, hogy fölfedezett valamit, ne zavarja senki. Már vacsorához terítettek, amikor betoppant a konyhába. Csatakos volt, a haja összevissza állt, az inge foltos, de a szeme csillogott. Egy kis üvegcsét emelt diadalittasan a magasba.
Az asszony riadtan nézte, mi lehet az, de amikor az embere lecsavarta a kupakot, ösztönösen beleszagolt.
– Te Károly! Hogyan került ki a sufniba a pörköltszaft?
– Sehogyan, kicsikém, sehogyan! – perdült táncra a családfő. – Ez, kérlek, a gazdagságunk forrása!
– A szaft? Ne viccelj már, fiam, nincs nekem időm az ilyesmire!
– Nem szaft ez, te asszony, hanem after shave… Ilyet még nem látott a világ! Marhapörkölt-illatú… De kész van már a minta a milánói makaróni, a spenót, a tökfőzelék szagával is, és még rengeteg tervem van.
– A spenót eléggé fokhagymás? – vette a lapot Emődiné, aki meg volt győződve róla, hogy a férje a bolondját járatja vele, és úgy remélte, ha belemegy a játékba, hamarabb véget ér ez az egész marhaság.
Pedig Emődi komolyan beszélt, mi több, kellő komolysággal cselekedett is. Csakhamar valóban milliomosok lettek a találmány jóvoltából. Éttermek keresték föl őket, és az étlapjuk alapján rendeltek kozmetikumokat Emőditől, aki magánosoknak is dolgozott (dupla áron), divatja lett ugyanis annak, hogy a feleségek kedvenc ételük illatát vették ajándékba férjüknek.
A csoda esztendőkig tartott, akkor szakadt vége, amikor az egyik nagy bank is beállt Emődi megrendelői közé. A vegyész csak hosszas rábeszélésre vállalta a munkát, végül elsősorban azért mondott igent, mert nagyban rendeltek, és azonnal fizettek.
Éppen pakolták az árut, amikor sötét zakós, igazolványos emberek érkeztek, fölbontatták a ládákat, maguk elé vették a menetlevelet, az áruk jegyzékét, beleszagoltak az üvegekbe, jó ideig csóválták a fejüket, mielőtt bilincsbe verték volna Emődit.
Három évet kapott, csalásért ítélték el.
Védekezésére, miszerint a pénznek nincs szaga, csak legyintett a tekintetes bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.