Felújítják a Lónyay-palotát

Gregersen, a Magyarországra települt norvég ácsmester építtette családjának a Lónyay utcában lévő palotát. A műemlék épület 1875-ben, az Ybl Miklós köreihez tartozó Bergh Károly tervei alapján készült, s ma eredeti állapotában tekinthető meg. Számtalan ünnepélyt és bált rendeztek itt egykoron, budapesti látogatásakor, 1891-ben itt szállt meg például Henrik Ibsen, a nagy norvég drámaíró is.

Gazsó Rita
2002. 01. 02. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIX. század közepétől a Ferencváros nagy része – a Kálvin tér kivételével – lassan ipari övezetté kezdett kiépülni, üzemek, ipari telepek sora jött létre az ekkor még külvárosnak számító részen.
A mai Lónyay, Kinizsi és Közraktár utcák által határolt területen az ötvenes években már üzemelt Lutzenbacher János asztalosárugyára. Ezt vásárolta meg 1865-ben Gregersen, a jó nevű norvég ácsmester, amikor áttette székhelyét Szobról a fővárosba. A gyár a norvég keze alatt rövidesen már az egyik legjelentősebb fővárosi faárugyárrá nőtte ki magát, és ennek köszönhetően a mester hamarosan a közeli Csont utca–Csepel rakpart sarkán újabb faáru- és bútorgyárat indíthatott be. A sikeres vállalkozás központja azonban a Lónyay utcában épült ki, először is egy tervezőiroda kapott itt helyet, majd rövidesen, ennek szomszédjában az ekkor már tizennégy tagúra bővült családnak tervezett palota is felépült.
A mai Lónyay utca 29. alatt, szinte eredeti állapotában megtalálható, kétszintes neoreneszánsz műemlék épület 1875-ben, az Ybl Miklós köreihez tartozó Bergh Károly tervei alapján készült. A mai református gimnázium mellett, a Kinizsi utca másik oldalán álló, kétszintes épületben élt a hat fiú- és hat leánygyermeket nevelő Gregersen házaspár és a személyzet. A palota legdíszesebb része az emeleti nagyszalon, amelynek freskóit Lotz Károly készítette. Az épület gyönyörű díszei, egykori kapui, kovácsoltvas korlátjai, a földszinten, a lépcső két oldalán álló korinthoszi oszlopfőkkel díszített oszlopai, gyönyörű kazettás mennyezete és a kovácsoltvas falikarok mind a múlt tanúi. Számtalan ünnepélyt és bált rendeztek, budapesti látogatásakor, 1891-ben itt szállt meg például Henrik Ibsen, a nagy norvég drámaíró is.
Az ötvenes években, az államosításkor a családot vidékre telepítették, az épület pedig állami tulajdonba került. Évtizedeken keresztül – egy-két lakón kívül – különféle állami cégek kaptak otthont benne, de szerencsére többnyire csak apróbb átépítéseket végeztek rajta. Az épület ma ismét műemlék. Ugyanis a hatvanas években rövid időre műemlékké nyilvánították, ám később kikerült a védett épületek köréből.
A rendszerváltozás után a ferencvárosi önkormányzathoz került. Több kísérletet is tettek értékesítésére, sikertelenül. Az elmúlt hetekben az épületet egy magáncég vásárolta meg és vállalta annak felújítását. Így talán remélhetjük, hogy a palota rövidesen ismét eredeti pompájában díszíti majd Belső-Ferencvárost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.