Zazie a Klauzál téren

2002. 01. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs sohasem volt híres tisztaságáról. A város vezetése azonban a kilencvenes évek elején – Chirac főpolgármestersége alatt – megsokallta az oda látogatók kritikáját a koszos metróról, a szemetes utcákról. Látványos köztisztasági programba fogtak. Azóta locsolóautók vonulnak végig az utcákon, naponta lemosnak minden mocskot, a takarítógépeket kísérő levélzöld ruhás munkások faltól falig összesöprik a hulladékot. Meg is látszik az eredménye, amint a magyar fővároson is meglátszik ennek az ellenkezője. Itt már a járdákat sem söprik, Budapestet ellepte a szenny. Csoda, hogy a tisztiorvos nem záratja be.
A Klauzál tér a város egyik legtisztátalanabb helye, étterembe igyekezvén inkább nem részletezzük, mi mindent látni ott. De a térről belépve a Zazie nevű restaurantba, egy egészen más világba érkezünk. A berendezés, a színek, a falon függő akvarellek inkább Dél-Franciaország derűs levegőjét idézik, a választékosan fogalmazó étlap (és pincér) jó kis ebédet ígér. Az óévbúcsúztató mulatságra készülődnek, a hangulat máris ünnepi, a szakácsé is az. A tojásos, erdei gombás és az aveyroni módra készült roquefortos-karottás zöld saláták nyomában olyan hibátlanul elkészített bélszín érkezik francia camembert-es rakott burgonya és zöldborsmártás kíséretében, amilyen a nagy könyvben meg van írva. Nemkülönben élvezetes a hely libamáj-specialitásaként ajánlott fogás: a szárnyas legbecsesebb részét fahéjas sült almába töltötte, és azzal együtt sütötte át – a steakhez hasonlóan akkurátusan – a konyha mestere. Az üde salátákhoz a legfinomabb minőségű, színes borsos, fűszeres mediterrán olajat és balzsamecetet kínálja a derék felszolgáló, aki szinte minden falathoz „kellemes jó étvágyat” kíván. A desszert méltó fináléja az ebédnek – és az óesztendőnek: mákos, fehér csokoládés és csokoládés szederöntetes parfé.
Külön említésre méltó a Zazie italválasztéka. A friss, csapolt belga Leffe sör passzol a könnyű ebédhez, ám aki komolyabb borral akarja megöntözni a vacsoráját, annak sincs oka aggodalomra. A hazai mezőnyben ott van az összes eddigi „év borásza”, s ha valaki eredeti francia termékre vágyik, az sem gond. A piacgazdálkodás tizenkettedik évében járunk. Kapható 1996-os évjáratú bordói klasszis a Chateau Mouton-Rotschild pincészetből 99 ezerért, de aki ismeri a dörgést, az biztosan a villányi Bock József ’97-es Royal Cuvée-jét választja. Tizenhárom palackkal megihat ugyanennyiért, és lehetne laza fogadásokat kötni egy vaktesztre. (Hogy a ’98-as évjáratú villányiakról ne is beszéljünk.)
De hogy a minden téren remekül szerepelt francia étteremben se legyen minden tökéletes, hisz’ Pesten vagyunk, olyan gyöngécske presszókávét kapunk, kis zaccal a csésze alján, mint a régi szép időkben. Pedig mi nem is kértünk olyasmit, mint ama híres kis metrós Zazie, a bájos párizsi regény címszereplője, aki így felelt a Fülesbagoly felszolgálójának érdeklődésére: – Kisasszony, hogyan parancsolja a kávét? – Héjastól…
Vajon mit lépne erre a mindenkor készséges és feltűnően választékos pincér a Klauzál téri Zazie-ban?
Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.