Deficit

Privát úr
2002. 02. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseheknek legalább annyira nincs tengerük, mint nekünk, magyaroknak, de ha az embernek Prágában halételre fűlik a foga, kedvére válogathat az erre szakosodott éttermek között. Ausztria velünk egy napon veszítette el a tengerpartját, a közös hadiflottával és sok száz halászkikötővel együtt, ám ettől még Bécsnek van jó néhány olyan vendéglője, ahol adriai halat lehet enni. A Naschmarktról nem is beszélve: évtizedek óta kapható ott mindenféle tengeri herkentyű. A magyar főváros szomorú gasztronómiai különlegessége, hogy itt halételt legfeljebb néhány hazai fajtánkból készítenek, az unalomig ismert módon.
Lemondóan böngészi az ember a speciális éttermeket ajánló pesti programfüzetet, midőn megakad a szeme egy névnél, mint a horog a halban: La Manche francia kikötői vendéglő. Hoppá! „Egyéni, hangulatos kikötői hely várja önt, étlapunkat a francia konyha házias ételeiből állítottuk össze, nem csak ínyenceknek” – ajánlja magát a tulaj.
Ha a csaliszöveg végéről kezdjük a helyszíni beszámolót, a reklám ezúttal nem hazudott. Olyannyira nem, hogy egy átlagízlésű vendégnek is el kéne döntenie a „konyakos erőleves” megkóstolása után, érdemes-e folytatnia a kikötői kalandot. (Ha a víz erőforrás is lehet, ami áramot bír termelni, az elnevezés korrekt, de a konyak akkor is hibádzik.) Minden további kipróbált ételről elmondható, hogy tényleg nem ínyenceknek készítette a szakács. A gombás borjúsült szemre a jó öreg brassói aprópecsenyére emlékeztet, tocsog a krumpli a hagymás zsírban. Legalább fokhagymás lenne… A saláta a jellegzetesen kesernyés rokfortöntet helyett közönséges majonézzel van bekenve, a Cousteau-saláta mélységeibe ezután már nincs merszünk lemerülni. A kacsamáj Chéf módra biztosan a konyhafőnök szája íze szerint készült, de az is tuti, hogy a séf nem francia. Ami pedig a tengert illeti, a kritikai feladatként kipróbált lepényhal elkészítési módja annyiban kapcsolódik mondjuk a Földközi-tengerhez, hogy a lecsó is déli vidékről származik. Egyedül a rántott rákollókat és -farkakat nem érheti panasz, de hát ezt éppúgy nehéz elrontani, mint az ebéd mellé (helyett) elfogyasztott bajor búzasört.
A kávé kavargatása közben eltűnődünk a vendéglő névválasztásán. A francia Atlanti-part nagyon-nagyon messzi van tőle, néhány percre innen a Lágymányosi-öböl található. A kikötőjelleget a terem dekorációja lenne hivatott idevarázsolni: a falakra mindenféle régiséget, limlomot aggattak, a hangulatról meg annyit, hogy nyugodtan kérhetünk hamutartót a nemdohányzó asztalunkra, mivel magunk vagyunk az étteremben. Ócska, megsárgult újságok híreit, apróhirdetéseit betűzgetjük a falon: 1923. április 8-án a Berlin–Budapest futballmérkőzést eldöntő egyetlen gól 11-esből született, amit a Hajós kezére rárúgott labda miatt adott meg a németeknek a bíró. Micsoda eleven indulatok lehettek miatta, és hol vannak már azok az emberek… Egy másik lap szenzációja: negyedmillió pengő deficitje van a Lóhúsüzemnek. Ehhez képest a miénk szinte elenyésző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.