Szép emlékek a régi vétkek

Végh Alpár Sándor
2002. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki szeret enni, inni, szeret ide-oda kódorogni, de még az is, aki csak a kirakatot nézegeti, mikor a városban jár, jól érzi magát itt. Azért kezdem így, mert sokáig azt se tudtam, hogy van a vendéglátásnak múzeuma, s gondolom, nem én voltam az egyetlen. Hiba ez, ha úgy tetszik, gyarló mulasztás, de ha belépünk ide, ráébredünk, hogy ilyenféle vétkeink nem olyan súlyosak, másfélékre emlékezni pedig kimondottan kellemes.
A Fortuna utcai házban minden arról szól, amit az ember szeret. Vagy amit szeretett volna, s amiről Krúdynál vagy Hemingwaynél gyakran olvasott. Irigyeljük őket, mert velünk ellentétben, mindig úton voltak. Ha rájuk esteledett, betértek egy fogadóba, vacsorát rendeltek, aztán szobát, és másnap – vagy évek múlva – megírták, mit láttak, mit ettek, s néha azt is, ami ezen felül történt. Ilyenkor előkerült néhány női név is. Asszonyoké, akik elszöktek valahonnan, kacagtak, fogadkoztak, majd egy napon visszaszöktek, s a vándorok vonatra ültek vagy egy postakocsira, és mentek tovább.
A múzeum ilyesmiket idéz fel: falai közt régi ízekre emlékezünk. A rántott borjúláb ízére, a hozzá kortyolt bikavér ízére, egy lány csókjának ízére.
Ide az jöjjön, akinek vannak emlékei. Legyenek bármily mélyen eltemetve, itt biztosan feltámadnak.
A Fortuna-ház erre való.
Szálláshely volt valamikor. 1822-ben a Vár legjobb fogadójaként említik. Megtalálta a londoni török követ is, harmincemberes kíséretével. „Tsak saját szakátsuk által főzött étkeket ettek, kivévén kávét, tsemegéket és egyéb italokat, melyek közt a borokat, miszerint ménesit, malagait, s a pesgő sampányert is megkóstolták.”
Az idézet nem az én búvárkodásom nyomán került elő. Balázs mester könyvéből való, aki ha nem ír, Draveczky Balázsnak hívják, és ő itt az igazgató. Negyed százada gyűjti csapatával a szakma történetének anekdotáit, a régi recepteket, étlapokat, fényképeket, s mindent, amitől az embernek felderül a kedve.
Jó példa erre az egyik vitrinben a masztikátor. Magyar neve: húspuhító. Aki híján volt a jó fogaknak, netán lötyögött a szájában egy-kettő, annak asztalára rakta a vendéglős, és nem kellett egészben lenyelnie a rostélyost, ami aztán elnyomja a lelkét.
Ebben a múzeumban minden arról beszél, hogyan keresték a hajdani vendéglátók és kereskedők a hozzájuk betérők kedvét. Bármerre néz az ember, minden teremben ötletek, figyelmességek, kedves invitációk. Képet látunk a Corvin áruházról és mozgólépcsőjéről, ami szenzáció volt annak idején: 1931-ben itt látott először ilyet a magyar ember. Üveg mögött Stühmerék dobozai és díszpapírjai. Őket tartották a harmincas években Európa legszebben csomagoló cégének. Egy mai grafikus ámulva cövekel le Schulerék tollszemgyűjteménye előtt. Csaknem ezer darab! Nemcsak a látása öröm, a tudat is, hogy remekül lehet rajzolni velük.
Tetszik? – kérdi mögöttem egy női hang. Mert ha igen, megmutatom Dreherék dolgait is. S. Nagy Anikó, a kiállítás rendezője a vitrinek előtt elmondja, hogy Dreher Ignác és fia 1862-től öt világkiállításon vett részt, és mind az ötről hozott haza érmet vagy kitüntetést. Lakatkulcscsal kezdték, és néhány év múlva már orvosi műszereket gyártottak.
Vajon mi adta ennek a családnak a hitet, hogy szorgalmuk és tehetségük előbb-utóbb jutalmat nyer? Miért gondolták az iparosok akkoriban, hogy érdemes?
Mert biztatta őket a folytonosság. Az előttük járók példája. Ez adta a nyugalmat is, hogy munkájukban fiuk és unokájuk követni fogja őket. Követni, mert nem jön rendszer, amely azzal kezdi, hogy elveszi a műhelyt, a vendéglőt, az üzletet, ráadásul megbélyegez. És nem jönnek kormányok, amelyek tiltanak, elvonnak, és a külföldit részesítik előnyben a hazaival szemben.
Tehetség, szorgalom, folytonosság és becsület.
Ezek a pillérei egy ország kereskedelmének, iparának.
És még valami. A társadalmi rang.
„Isten áldja a tisztes ipart” – hirdeti egy régi zászló Draveczky Balázs szobájában. De van itt egy régi színlap is. 1896. október 25-én a Vígszínház ezzel a címmel adott elő egy angol darabot: Éljen a kisiparos!
Mosolyognak? Akkor ez nem volt mosolyos.
A darab bemutatója azt jelentette, hogy az iparos fontos, hiszen képviselte az országot az egész kontinensen, úgy, ahogy a vendéglős idehaza. Az ember csak ámul, mit tudtak a régiek, s nyilvánvaló hazugság, amit nálunk terjesztenek, hogy arra a tudásra ma már nincs szükség. Nézzék meg az olasz iparost, a francia vendéglőst, a bécsi zsidó kereskedőt. Semmit nem dobtak el őseik tudásából. A nálunk ismételgetett lózung csak arra jó, hogy felmentést fogalmazzon a régi bűnökre. Arra, ahogyan felszámolták a dinasztiákat, ahogy elsorvasztották a kézművesszakmákat, ahogy tönkretették az iparosok becsületét.
A vendéglősszakmából így lett vendéglátóipar, s ha valamit kifogásolok a Fortuna-házban, a cégtáblán ez a szó. Rossz emlékeket idéz. Ahol ugyanis a vendéglátást iparosították, ott valami gazemberség történt, ezért oda én nem megyek, s ezzel sokan vagyunk még így.
Szerencsére változik a világ. Kezd viszszabillenni, ami kitért.
Jó példa rá Ficsur Tibor és Fodor Márta. A vendéglős házaspár megvett egy ócska köpködőt az Aradi utca sarkán, s néhány év munkájával otthonos, polgári kisvendéglőt varázsolt belőle. Nemcsak jól főznek a Beugróban, nemcsak odaülnek a vendég mellé kicsit diskurálni, de az étlapot is úgy teszik elé, hogy megakadjon rajta a szem: újságként, amelyben a cikkek is jó ízűek. Karikás Mihály urunk ötlete volt a tizenkilencedik században, ezt támasztották fel Ficsurék.
Draveczky büszkén emlegeti, hogy ebben az ő keze is benne van. Megfogadták tanácsait, amelyeket egyre gyakrabban kikér a szakma. Okkal, mert a jó vendéglős mindig szeretne valami újjal előállni, akkor is, ha az egészen régi.
Bizonyítékul álljon itt egy recept a Beugró étlapjáról. Kipróbálhatják otthon:
Czakumpak
Egy pár disznóvesét, mint a tésztát, szép hosszú laskára vágom. Zsírban, kevés hagymával fedő alatt párolom, azután még egy kiskanál zsírt teszek alá, és 15 deka borjúmájat, szintén laskára vágva, a vesével együtt párolom. Ezalatt 15 deka rizst főzök vízben, és 2 deka szárított gombát. Ha a vese és a máj jó, gombával és rizzsel összekeverem, sót, tört borsot, petrezselyemzöldjét teszek bele, és reszelt sajttal tálalom.
Mit mondhatok még? Jó étvágyat!

A Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum címe: 1014 Budapest, Fortuna utca 4. Telefonszáma: 375-6249. A múzeum szerdán, csütörtökön és pénteken 10-től 17-ig, szombaton és vasárnap 10-től 18-ig tart nyitva. Hétfőn, kedden szünnap. A belépés felnőtteknek 200, diákoknak, nyugdíjasoknak 100 forint, hatvanöt éven felülieknek ingyenes. A szombat családi nap, ekkor két szülő egy gyerekkel ingyen nézheti végig a látnivalókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.