Vezeklés

Privát úr
2002. 04. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húst vettünk magunkhoz az elmúlt napokban bőséggel, a tavasz pár kiló túlsúllyal lepett meg, nehezebb ételekre ránézni sem bírunk. Viszont gyönyörű tavaszi napsütésben csillog a Duna, víztükrében frissen zöldell szemközt a Gellért-hegy, amint belépünk a Belgrád rakparti vegetáriánius vendéglő sarkig kitárt ajtaján. A Govinda nevű indiai étterem nem újdonság Pesten, jó pár esztendeje működik már, s az országban több helyütt nyílt hasonló nevű üzletük a múlt években a Krisna-tudatú vállalkozóknak, beleértve a Somogyvámoson alapított Krisna-völgy nevű kulturális központot és biofarmot.
Ez kell most nekünk húsvét után, végre hústalan ebéd, csupa növényi eredetű, kímélő, egészségmegóvó táplálék! A magyar–angol nyelvű étlap néhány külön is választható tételén kívül van egy, a konyhaséf által akkurátusan elkészített menüsorozat, naponta változó összeállításban, amely mindig levessel kezdődik, a főétkekből álló vegyes ízelítő követi, és a desszerttel végződik. Ezt a legpraktikusabb és leggazdaságosabb rendelni.
Ezúttal paradicsomból készült a leves, mégpedig különösen zamatos alapanyagból, és szokatlan, pikáns fűszerezése által egészen kitűnő, mondhatni szenzációs tavaszi paradicsomleves lett belőle. A vegyes tál abban az értelemben is vegyesre sikerült, hogy vannak rajta izgalmasan vonzó, kellemetes dolgok (curryvel ízesített, sáfránnyal sárgított, főtt kukoricás sült karfiol, üdítően friss, ízletes joghurtos szósszal és rizzsel; édes-csípős csatni és puri, azaz jellegzetes indiai lepénykenyér), de olyanok is, amelyeket az ember otthagy a tálon, és könnyű szívvel visszaküld a konyhába. Bizonyára csak a véletlen műve, de illik a hely filozofikus légköréhez, hogy a kezdethez a vég – az édesség – adja meg a tökéletes keretet: a mézes-mandulás kölesgömböc méltó társa a paradicsomlevesnek.
Könnyű lélekkel, felhőtlen jóllakottsággal dőlünk hátra a kényelmes fonott karosszékben. Ilyen ártalmatlan gyógyebédre vágytunk. A Duna friss vízszaga szűrődik be a nyitott ajtón, versenyre kelve a füstölővel, egy vontatóhajó kürtje töri meg egy pillanatra a kis teremben szüntelenül doboló-duruzsoló hare-rama-hare-hare zenét. Itt dohányozni nem szabad, nem lehet kávét, sört, semminemű szeszes italt fogyasztani. Választhatunk gyümölcsteát, rózsavizes limonádét, házi gyömbéres üdítőt vagy a lassi nevű, édes gyümölcsös joghurtitalt. Mind finom, a gyömbéres nedű enyhén csípős, érzéki ízű. (A Govinda egy gyakori vendégét faggattuk egyszer – aki talán több is mint törzsvendég –, miért nem használnak az ételeikhez hagymát, fokhagymát? Mert szenvedélyt gerjesztenek – hangzott a válasz. Máig sem értjük.)
Az étterem kulináris programjához különböző kulturális, irodalmi és más művészeti műsorok kapcsolódnak, rendszeres előadásokkal, zenés estekkel. Egyik könyvajánlatukon akad meg a szemünk: Járt-e ember a Holdon? A tudományos választ (nem járt) különböző dokumentumok, publikált fényképek, új szempontú és kritikus vizsgálata alapján ígéri a szerző. Jó kedvünket, elégedett nyugalmunkat ezen a napon már semmi sem ronthatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.