Bormívesek

Rácz Judit
2002. 05. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tokaj-Hegyalja Magyarország északkeleti részében fekszik, az északi szélesség 48 fok 2’és 48 fok 25’, s a keleti hosszúság 38 fok 50’ és 39 fok 22’ között. A legdélibb nyúlványát képezi a Trachyt és Rhyolith alkotta vulkáni hegységnek, mely a Kárpátok hegyláncától délre, Eperjesnél kezdődik, s csaknem szakadatlanul tart Tokajig, hol merészen nyomul az Alföld síkságjába. A Hegyalja tulajdonképpen topográfiai fogalom, az északról jövő s az Alföldnél végződő hegysornak lejtőjét és alját jelenti, amely az annyira elhíresedett tokaji bort termi.”
(Tokaj-hegyaljai album, 1867)


Napbarnított arcú, jól megtermett, középkorú férfinak tippel az ember egy főborászt. S ha még azt is tudja róla, hogy a legnevezeteseb magyar borok egyik fajtájával, a tokajival foglalkozik, mindjárt a hordókat és a nagy kötényt is hozzá képzeli. Amikor aztán megismerkedik a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok főborászával, mindezek az elképzelések tova tűnnek. A főborász ugyanis hölgy, méghozzá egészen fiatal és csinos. Bárdos Saroltának hívják. Harmadik éve vezényli a borkészítést ezen a tarcali, jó nevű birtokon.
– Ugye nem csodálkozik a kérdésen: hogyan választotta ezt a foglalkozást?
– Itt születtem, családom őshonos a Hegyalján. A szüleim pedagógusok, de van egy kis szőlőjük, mint itt mindenkinek. Gyerekkoromban sokat megtanultam a borról és a szőlőről. Megszerettem ezt a mesterséget. Elvégeztem a Kertészeti Egyetemet, szőlőtermesztésre szakosodtam. Utána borászatot tanultam.
– Az egyetemi tanulmányok más megvilágításba helyezték az otthoni művelési metódusokat?
– Más az elmélet és más a gyakorlat. De akkor lehet valamit igazán jól csinálni, ha mindkettőt tudja az ember.
– Miért jó borásznak lenni?
– Nem sablonos munka, ami hétről hétre, hónapról hónapra ismétlődik. A borász évekre, évtizedekre előre gondolkozik, tervez. Élő anyaggal dolgozik, ami folyamatosan fejlődik, átalakul. Minden évjárat más, s hogy milyen lesz, abba beleszólása van az időjáráson és a szerencsén kívül a borásznak is.
– A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok magántulajdon?
– A német–magyar származású grófi család első oszályú szőlőbirtokaival már évszázadokkal ezelőtt jelentős szerepet játszott ennek a vidéknek az életében. Gróf Degenfeld Imre egyik alapító tagja volt 1857-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Társaságnak. A családnak a háború előtt Erdélyben és az ország más területein voltak birtokai. A második világháború idején Németországba mentek, ott élnek ma is. 1966-ban vették meg ezt a birtokot. Jelentős összegeket áldoznak a fejlesztésre. A tulajdonos nem bortermelő, de nagyon jó ízlésű borfogyasztó. A tokaji hagyományok elkötelezettje, nevével kezeskedik a minőségért. Tagja a Tokaji Renaissance, Tokaji Nagy Borok Egyesületének.
– Főborászként mekkora terület szőlőiért és boraiért felelős?
– A birtok körülbelül hetvenhektáros, a Hegyalján a közepes nagyságú gazdaságok közé tartozik.
– Mennyire ismertek a piacon a Degenfeld-címeres palackok?
– Itthon már népszerűek. Külföldön nehezebb eladni a magyar bort, bármennyire jó is. Európában túlkínálat van borokból. Jó néhány találkozón, bemutatón részt veszek, a termék mellett ott kell lenni a borásznak is. Azt tapasztalom, Európa más országaiban ismerik a Tokaj szót, hallottak már erről a borvidékről. Roppant kevés az információjuk, de nyitottak az újdonságok megismerésére.
– Ön a saját termésükből melyik bort szereti a legjobban?
– Ötféle van forgalomban, valamennyit kedvelem. Száraz borunk a furmint, félszáraz különlegesség a sárga muskotály, késői szüretelésű félédes a hárslevelű. A furmint és a muskotály válogatott szüretelésű bor. Hagyományos édes-nemes bor a fordítás – ennél az aszúbogyók különleges eljárás során újborral vagy musttal összekeverve több éven át érlelődnek hordókban. S temészetesen az aszú, amelynek az 1999-es és 2000-es évjáratai egészen kiemelkedőek. A 2001-es év a sárga muskotálynak kedvezett, alig volt száraz borunk, édes viszont sok.
– A bortermelők szerint Magyarországon a minőség és az ár nincs összhangban, az igazán jó borokért sem lehet annyit kérni, mint másutt Európában. A Degenfeld-borok milyen árkategóriába tartoznak?
– Száraz boraink közepes árfekvésűek, az édeseket és az aszúkat a legmagasabb árú borok közé sorolják. Nagyon lényeges a fogyasztókkal tartani a kapcsolatot, borkóstolókat tartani a kereskedőknek, megismertetni velük a különleges ízeket, megértetni velük, miért kerül annyiba, s elérni, hogy megbízzanak a márkanévben.
– A Hegyalja a legrégebbi borvidékünk, szőlőtermesztési kultúrája sok évszázados. A tokaji bor ma is ugyanazokból a szőlőfajtákból készül?
– A történelem szerint ezen a vidéken már a honfoglalók szőlőt találtak. A török hódoltság előtt a Szerémség volt a legfontosabb borvidék, s amikor ezt elfoglalták, akkor lett Tokaj a borok fővárosa. Mádon, Tolcsván a legrégebbi pincék öt-hatszáz évesek, sok közülük ma is működik. Ugyanazokat a szőlőfajtákat érleli ma is a nap, de a technológia változott, modern gépek segítségével készül a bor.
– A rendszerváltás után sok hír felröppent, hogy külföldiek vásárolják meg ezt a történelmi vidéket. Igaz, hogy egész Tokajt eladták?
– A Hegyalja szőlőterületének mindössze nyolc-kilenc százaléka van külföldi tulajdonban. A terület többi részén családi gazdaságok működnek. Nincs az országnak még egy ilyen vidéke, ahol az emberek ennyire kötődnének a szőlőhöz, a borkészítéshez. Azok a külföldiek, akik idejöttek, befektettek. Sokat költöttek a fejlesztésre, korszerű technológiákat, sok szakmai tapasztalatot hoztak. Önerőből Tokaj ma nem tartana ott, amennyit a beruházásokkal sikerült elérni.
– Azt mondják, ezen a vidéken egy családban több borász is akad. Így van ez önöknél is?
– A férjem, Molnár Péter szintén ezt a mesterséget űzi. Az Aranygyűrű Kft. főborásza, ő is a Kertészeti Egyetemen végzett. Ez a kft. talán az utolsó induló cég a Hegyalján, Tarcal, Bodrogkeresztúr térségében jó adottságú szőlők tartoznak hozzá. Mindketten szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy történelmi borvidéken dolgozhatunk, s kivehetjük a részünket abból a munkából, amely Tokajnak visszaadja a régi rangját. Tokaji bornak mindig lennie kell, mert semmi máshoz nem hasonlítható. Érleltsége, ízének megpihentsége egészen különleges itallá teszi, bátran illeszthető a magyar konyhához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.