Szekszárdon befejeződött a szőlőszüret

MTI
2002. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a hét végén a szüret a szekszárdi történelmi borvidéken. Módos Ernő, az Alisca borlovagrend nagymestere elmondta: a napsütéses órák magas számának, valamint a szeptemberi esőknek köszönhetően csúcsminőségű, a 2000-es évjárathoz hasonló mustok állnak a borászok rendelkezésére, amelyekből szép színvilágú, friss, gyümölcsös zamatú borok készíthetők. Tájékoztatása szerint a szőlő beltartalmi értékei kedvezők, az összes fajtára kiterjedő cukorfok az átlagosnál 2,5-del magasabb, 18 körül alakult.
Különösen jó a közepes és késői érésű piros szőlőfajták, a kékfrankos, a kadarka és cabernet minősége. Volt olyan termelő, akinél a cabernet sauvignonból készített must cukorfoka 22,2-es értéket mutatott.
Módos utalt rá: a 2300 hektárnyi szekszárdi borvidéken a becslések szerint idén 12 000 tonna szőlő volt a tőkéken, amelyből nyolcmillió liter bor készíthető. A termés ötven-hatvan százalékát azonban más borvidékek gazdáinak értékesítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.