Befejeződött a hét végén a szüret a szekszárdi történelmi borvidéken. Módos Ernő, az Alisca borlovagrend nagymestere elmondta: a napsütéses órák magas számának, valamint a szeptemberi esőknek köszönhetően csúcsminőségű, a 2000-es évjárathoz hasonló mustok állnak a borászok rendelkezésére, amelyekből szép színvilágú, friss, gyümölcsös zamatú borok készíthetők. Tájékoztatása szerint a szőlő beltartalmi értékei kedvezők, az összes fajtára kiterjedő cukorfok az átlagosnál 2,5-del magasabb, 18 körül alakult.
Különösen jó a közepes és késői érésű piros szőlőfajták, a kékfrankos, a kadarka és cabernet minősége. Volt olyan termelő, akinél a cabernet sauvignonból készített must cukorfoka 22,2-es értéket mutatott.
Módos utalt rá: a 2300 hektárnyi szekszárdi borvidéken a becslések szerint idén 12 000 tonna szőlő volt a tőkéken, amelyből nyolcmillió liter bor készíthető. A termés ötven-hatvan százalékát azonban más borvidékek gazdáinak értékesítették.
Ez nagyot szólna: ilyen csapattársa még nem volt Sallai Rolandnak!
