időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Röviden

Munkatársainktól
2003.07.16. 22:00

Egy bázisponttal csökkent a hat hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek átlagos hozama az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tegnapi aukcióján. A kétszeres túljegyzés miatt az ÁKK az eredetileg felajánlott 30 milliárd forinttal szemben 35 milliárd forint értékben értékesített kincstárjegyeket. Az elfogadott ajánlatok 8,82–9,44 százalékos hozamsávot eredményeztek, az átlagos hozam 9,38 százalék lett. (Z. B.)

A Fitch-figyelmeztetés gyengítette a forintot. A bankközi devizapiacon tegnap 16 órakor 6,99 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 59 bázisponttal gyengébben a kedd délutáni helyzeténél. Az eurót 262,55/262,75 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 260,90/261,00 forintos árfolyammal. A nap első felében a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet kedd délutáni bejelentése gyengítette a forintot. (MTI–Eco)

Alan Greenspan, az amerikai jegybank elnöke tegnap megerősítette a Fed készségét, hogy a konjunktúra élénkítése érdekében alacsonyan tartja a kamatot. Az USA-ban 45 év óta a legalacsonyabb, 1,0 százalékos az irányadó hitelkamat. (MTI)

Valószínűleg nem lenne kedvező hatása az Európai Központi Bank (EKB) további kamatcsökkentésének – nyilatkozott a Bild című német lapnak Ernst Welteke, az EKB igazgatótanácsának tagja – ezért nem érdemes arra számítani, hogy a bank tovább mérsékli történelmileg is alacsony szinten álló irányadó kamatait. (MTI)

Értékesítette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Rt.-ben lévő érdekeltségét a CIB Bank. A BÉT tegnapi bejelentése szerint július 14-én a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. tulajdoni hányada nulla százalékra csökkent. A BÉT tavaly nyáron alakult rt.-vé, akkor az addigi tőzsdetagok lettek az rt. tulajdonosai. (Z. B.)

Alkalmazkodva a társaság áprilisban meghozott közgyűlési döntéséhez,
a Mezőgép részvényeit a tegnapi naptól Linamarként tartja számon
a Budapesti Értéktőzsde. Az rt. tavasszal felvette a többségi tulajdonos nevét, azaz Linamar Hungary Rt.-re módosította. (Z. B.)

Változott a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának összetétele. Az igazgatóságban Báthory Balázs utóda Horváth Zsolt lett, Kovács Attila posztját pedig Kobulniczky Tamás tölti be. Gaál Gyula és Török Sándor felügyelőbizottsági tagok helyére Katona Zsoltot és Keresztesi Szergejt jelölték. (H. E.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.