Az orosz piacban bízik az Egis

Az Egis Gyógyszergyár Rt. az eladott gyógyszerek dobozszámában megőrizte piacvezető helyét. Magyarországon az Egis Rt. – az októberben zárult üzleti évben – a 6,8 százalékos piaci részesedésével a második legnagyobb forgalmazó volt.

2003. 11. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik pozitív fejleménye a 2002–2003-as üzleti évnek, hogy a nyugati késztermékkivitel árbevétele meghaladta a 17 millió dollárt. A társaság szerint a következő évben a forgalom szinten maradása várható, növekedéssel pedig csak a későbbi években számolnak. A hatóanyagok kivitele – ami 39,9 millió dollár volt 2002– 2003-ban – további 1-1,5 millió dollárral csökkenhet a következő üzleti évben.
A vállalat internetes portálja szerint a cég közvetlen befektetései 18 vállalatban vannak jelen, ezekből hat belföldön és 12 külföldön működik. Közvetett befektetéseik pedig hét belföldi vállalatban vannak.
A 2001–2002-es üzleti évben a befektetési portfólióban bekövetkezett leglényegesebb változás az volt, hogy az Egis Rt. egy konzorcium tagjaként irányító tulajdonrészt szerzett Magyarország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatában, a Hungaropharmában.
Jelenleg az Egis Rt. Oroszországban és az egykori FÁK-államok piacain továbbra is 25 százalékos dollárban mért árbevétel-növekedést vár, a kelet-európai piacokon pedig 25 százaléknál is nagyobb forgalombővüléssel számol. Belföldön az elvárható növekedés volumenét a következő üzleti évben tíz vagy annál nagyobb százalékban valószínűsítik.
A jó negyedik negyedéves teljesítmény tovább javította az Egis Rt. teljes üzleti évi eredményeit. A társaság a 2002–2003. üzleti évben 58 324 millió forint árbevételt és 6393 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A belföldi árbevétel tíz százalékkal, az export dollárértéke húsz százalékkal nőtt. A stratégiai piacokon a társaság teljesítette agresszív növekedési célkitűzéseit.
A gyorsan növekvő és megfelelő összetételű értékesítés hatására – az igen negatív dollárárfolyam-változás mellett – a társaság ez évben is kedvező, 57 százalékos fedezetet ért el. A működés általános költségei a tervezettnek megfelelően változtak.
Ugyanakkor nagymértékben – a cég számítása szerint mintegy 2,3 milliárd forinttal – terhelte a társaság üzleti eredményét az előző évnél mintegy 15 százalékkal gyengébb dollárárfolyam, valamint a további 935 millió forintos egyszeri egyéb ráfordítások elszámolása. Mindezek hatására az Egis Rt. teljes üzleti évi eredménye 27 százalékkal elmaradt az előző év hasonló értékeitől. Az adózás előtti eredmény öt százalékkal csökkent.
A társaság vezetése úgy értékeli, hogy a 2002–2003-ban elért piaci fejlődés a következő üzleti évben jó alapot ad a nyereség további növelésére.
A deramciclane molekula kutatásával kapcsolatban a társaságnak továbbra is szándékában áll a „Fázis–3” klinikai vizsgálatok lefolytatása, amellyel reményeik szerint sikerül bebizonyítani a molekula hatásosságát, és továbbfejleszthetővé válik. Ez további egyéves kutatást jelent, amelynek költsége ötmillió dollár.
Mint ismeretes, az Egis Rt. korábbi kutatási partnere, a finn Orion felmondta az együttműködést arra hivatkozva, hogy a vizsgálatok nem igazolták a szer hatásosságát. A szerződés felbontásából adódóan az Egisnek 693 millió forint egyszeri költsége keletkezett az októberben zárult üzleti évben. A korábban az Oriontól kapott 3,5 millió dollár összegű royaltyból az Egisnek egymillió dollárt kell visszafizetnie, amely jövő márciusban esedékes. További 47 millió forint negatívumot tesz ki az Egis Rt. számára a kölcsönös elszámolások egyenlege. A termék piacra juttatásához – ami 2006 előtt nem várható – az Egisnek tőkeerős partnerre lenne szüksége, erről azonban még nem folynak tárgyalások. Az Egis Rt. többségi tulajdonosa, a francia Servier jelenleg nem kíván erre pénzt fordítani, a társaság saját fejlesztéseire koncentrál.
Az Egis gyógyszergyár a 2002– 2003-as üzleti évében 5,72 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 11,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A társaság árbevétele 5,5 százalékkal emelkedett, 58,32 milliárd forintot tett ki a nem konszolidált adatok szerint.
A társaság igazgatósága várhatóan decemberben tárgyalja a januárban esedékes éves közgyűlés előterjesztéseit, ám annyi bizonyos: 12 százalékos osztalékjavaslat várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.