Az OTP volt a nyerő

Tegnap már a nap elején, nyitáskor lehetett látni, hogy a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX a nemzetközi trendeket fogja követni, azaz gyengülni fog. A reggeli 9640 pontos nyitási értékéről az index egyből 9563 pontig zuhant, majd napközben ugyan korrigált, de ez a növekedés nem volt elég ahhoz, hogy az index pluszban zárhasson.

2003. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült emelkedést összekovácsolniuk az európai és az amerikai börzemutatóknak sem. Nyugat-Európában a technológiai szektor került a legerősebb eladási nyomás alá. Az elemzők azt jelezték, hogy a dollár/euró kurzus gyengülése nem tesz jót a tőkepiaci szereplőknek, így a befektetők kivonják tőkéjüket, ez okozza a sajátságos, világméretű eróziót. A szakértők arra is rámutattak, hogy a gyengülés nem az egyesült államokbeli és európai tőzsdék sajátsága, hiszen tegnap Tokióban a Nikkei 225 index átesett a 10 ezer pontos küszöbön is, sőt ez alatt is zárt.
Az európai árfolyamesés egyik nagy vesztese a Siemens lett, mert a Merrill Lynch a jelenlegi 55 eurós/ share (részvény) feletti árfolyamot túlértékeltnek tartja.
A Mygar index csupán 0,49 százalékot gyengült, de mégis számottevő volt a piac eróziója, ezt onnan lehetett észrevenni, hogy összesen nyolc papír tudott drágulni. A nap nyertese az OTP lett 2327 darabos forgalmával és 0,9 százalékos erősödésével. A banki részvények mellett drágultak a BorsodChem-, a Fotex-, a Zwack- és a Démász-részvények is. Komolyabb gyengülést szenvedett el viszont a három százalékkal beeső Matáv, az Egis és a Graphisoft. Meglepetésre a Richternek sikerült semlegesen, árfolyamváltozás nélkül zárnia a furcsa napot.
Tegnap délután a BÉT zárása előtt, a monetáris tanács ülése után a bankközi devizapiacon a forint némileg erősödött a nyitáskori értékéhez képest, azaz 8,77 százalékon állt a sáv erős oldalán, 13 bázisponttal erősebben a korábbi zárószintjénél – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.