Belehúzott a gépipar

2003. 11. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszázalékos növekedéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index a tegnapi kereskedés során, a vezető részvények közül a Mol, Matáv, OTP hármas ára drágulást jelzett, míg a Richtert a profitkivétel gyengítette. Az elemzők rámutattak, hogy a forgalom csupán 2,8 milliárd forint lett, ez jelezte azt is, hogy a befektetők nem igazán tudták eldönteni, hogy eladásba vagy vételbe bonyolódjanak.
A visszafogottságot és az iránytalanságot részben az okozta, hogy a nemzetközi tőkepiacokon komoly növekedést értek el az árfolyammutatók, de ezt a magyar befektetők nem igazán értették. Az indokot a dollár kurzusában lehetett megtalálni; az amerikai valuta rég nem látott mértékben drágult az euróval szemben, részben erre a hírre reagáltak Londonban és Frankfurtban a spekulánsok, és ezért történtek komoly áremelkedések.
A német piacra nagy hatást gyakorolt az a piaci pletyka is, amely szerint maga Hans Eichel pénzügyminiszter szorgalmazza, hogy a német bankok egyesüljenek, így elkerülhetik a kívülről érkező ajánlattevők felvásárlásait. A Der Spiegel szerint Eichel erről a kérdésről a Deutsche Bank, a Commerzbank, a HVB Group és a Dresdner Bank vezetőivel folytatott megbeszélést. A hírt minden szereplő cáfolta, de az nem volt elég ahhoz, hogy a befektetők ne rohanják meg a tőzsdéket, és vásárlásaikkal ne emeljék magasra a banki papírok árát. A piacvezető Deutsche Bank és az ország harmadik számú bankja, a Commerzbank éppen a múlt héten erősítette meg, hogy nyereségességük javítására koncentrálnak, mielőtt egyesülési terveket szőnének. Tény ugyanakkor, hogy számos külföldi bank – köztük a Credit Suisse és a Royal Bank of Scotland – kifejezte érdeklődését a németországi lehetőségek iránt.
A BÉT-en a vezető részvények emelkedése mellett érdemes volt megfigyelni az FH papírjainak ármozgását. A frissiben tőzsdére került pénzintézet részvényei 4580 forinton nyitottak, majd 4650-ig emelkedtek, de végül 4495 forinton zártak, ez az érték, még így is 195 forinttal magasabb, mint a kibocsátási 4300 forint. A nap nyertesei a gépipari papírok lettek, a Linamar (régi nevén Mezőgép) és a Rába, míg a közgyűlését tartó Nabi kurzusa 90 forinttal csökkent.
A Globus ára annak ellenére csökkent, hogy a konzervipari cég szerződést kötött a Globus Polska jegyzett tőkéje 30 százalékának a DE GmbH tulajdonába adásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.