E hónapban hirdetnék meg az EDR-tendert

E hónap végén jelentetné meg a Közbeszerzési Értesítőben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a készenléti és rendvédelmi szolgálatok új rádiótávközlő hálózatának tenderét. A rendszer nem költségvetési pénzből épül, hanem egy piaci távközlési cégtől vásárolják majd meg a szolgáltatást a készenléti szervek. A kormány várhatóan nyolcéves szerződést köt a céggel.

2003. 12. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az informatikai és hírközlési tárcának az általa megbízott ERBE mérnöki iroda közreműködésével november 30-ig kellett elkészítenie a gazdasági kabinet részére azt a szakértői anyagot, amelynek alapján a minisztérium kiírja az Egységes Digitális Rádiótávközlő (EDR-) hálózat kiépítésének a tenderét. A pályázati felhívást az elképzelések szerint karácsony előtt megjelenteti az IHM a Közbeszerzési Értesítőben – közölte lapunkkal Pesti István, az EDR-projekt lebonyolításával megbízott miniszteri biztos. Az új rádiótávközlő rendszert a készenléti szervek, a rendőrség, a mentők, a határőrség, a tűzoltók használják majd, az URH- és a GSM-technológián alapuló eszközöket leváltja a fejlett kommunikációs infrastruktúra, amely lehetővé teszi a magas színvonalú belső kommunikációt. Az adatforgalomhoz – elviekben és az eszközpark műszaki színvonalától függően – „külsősök” nem férhetnek hozzá. Ismeretes: egy korábbi kormányhatározat szerint az EDR-rendszer nem költségvetési pénzből épül, hanem egy piaci távközlési cégtől vásárolják majd meg a szolgáltatást a készenléti szervek. Ezáltal az állam mentesül a hálózat kiépítésének egyszeri költsége alól – ami szakértők szerint 20–25 milliárd forint – ám ez a megoldás hosszú távon drágább lesz az adófizetőknek, mivel a tenderen győztes nagy szolgáltató nemcsak a fejlesztések költségeit, hanem a saját profitját is beszámítja majd a díjba. A kormány várhatóan nyolcéves szerződést köt a céggel.
Mivel korábban döntés született arról, hogy a pályázat során nem határozzák meg a technológiát, a minisztérium a legkedvezőbb műszaki és árajánlatot fogadja el – közölte Pesti István. Az Európai Unió (EU) szabványügyi intézete egyedüliként a Tetra-rendszert fogadja el a készenléti digitális szolgáltatás területén, ugyanakkor a Tetra legnagyobb konkurense a francák által kifejlesztett Tetrapol, amit szintén az EU hivatali szervei használnak.
Az Orbán-kormány, mint ismert, a Tetrán alapuló hálózat kiépítéséről döntött – nem utolsó-sorban az európai szabvány és a környező országokban is rendszeresített Tetra-hálózatok miatt –, az országos infrastruktúra kiépítésével a Magyar Posta Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. által alapított céget bízták meg, amit a Medgyessy-kormány nem sokkal a hivatalba lépését követően felszámolt.
A kormányhatározat szerint a leendő szolgáltatócéggel 2004 áprilisáig köteles szerződést kötni az IHM, ami leginkább akkor képzelhető el, ha az idén sor kerül a pályázat kiírására. A tervek szerint ugyancsak 2004 decemberében használhatnák az új rendszert a készenlétiek Budapesten és környékén, az országos hálózat pedig 2005-ben épülne ki.
Megoszlanak a vélemények az EDR titkosságáról, elsősorban azért, mert a szolgáltatást bérlik a kormányzati szervek, így az adatok illetéktelen felhasználásának nagyobb lehet az esélye. Korábban ennek megfelelően bízták volna a Magyar Postára a digitális hálózat kiépítését, ugyanis a második legnagyobb foglalkoztató százszázalékos állami tulajdon. Pesti István szerint a rendszer titkossága a végkészülékektől függ, nevezetesen attól, hogy milyen technikai színvonalú adatátviteli készülékeket rendelnek majd a készenléti szolgálatok. A piacon jelen levő szállítók – akik egyikével a tendergyőztes szolgáltató köt majd szerződést – ugyanis többszintű védelmet garantálnak a „külső behatolók ellen”, így elvileg csak a felhasználók számára érhetők el az adatok.
A miniszteri biztos szólt arról is, hogy az EDR-t használni kívánó készenléti és rendvédelmi szervezetek igényeit felmérték, a legnagyobb felhasználó a Belügyminisztérium, ezen belül a rendőrség lesz. Részleteket a pályázatra hivatkozva nem mondott Pesti István.
A pályázat előkészítését külső cégre bízta a minisztérium, mondván, hogy ez egy elfogadott nemzetközi gyakorlat. Korábban írtunk arról, hogy olyan munkafolyamatokat is külső cégek végeztek, amelyekhez megfelelően képzett szakembergárdával rendelkezik a tárca. Az ERBE mérnöki iroda, mint megtudtuk, 75 millió forintért vállalta a közbeszerzési pályázat lebonyolítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.