Elmúlt a hossz?

2003. 11. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi hatások és a hazai befektetők kedvetlen hangulata nyomta le tegnap a Budapesti Értéktőzsde árfolyamait. A BUX nyitás után egyből zuhanni kezdett, előbb 9492 pontig esett, majd a nap végéig szűk 9500–9510 pont közötti sávban mozgott. Meglepetésre a BUX-nak nem sikerült zárásra sem korrigálnia, ez azt jelentette, hogy napi mélypontja közelében, 9490 ponton fejezte be a kereskedést – ez 122 pontos csökkenésnek felelt meg.
Elemzők a tőzsdezárást követve hangsúlyozták, hogy a Mol-kibocsátás, a dollár árfolyamának gyengülése egyre erősebben hat a magyar tőkepiacra is. A megkérdezett brókerek az elemzőket annyival egészítették ki, hogy a tegnapi tőzsdei forgalom 4,787 milliárd forint lett, ami azt mutatta, hogy a piac továbbra is inkább kivár. A brókerek szerint rosszul tették, akik eladtak tegnap, hiszen ha az amerikai hangulat megváltozik, a magyar tőzsdén is változás várható. A Wall Street-i spekulánsok viszont a BÉT zárása után váltig állították, hogy a Dow Jones és a Nasdaq kurzusai emelkedhetnek; ezt igazolták azok a bejelentések is, amelyeket a befektetési tanácsadók tettek közzé. A Smith Barney felértékelte a Yahoo-t, míg a General Electric is jó hírrel szolgált. A magyar piacon a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek, a Mol 1,1, a Richter 3,2, a Matáv egy százalékkal lett olcsóbb. Az OTP a gyengülést jobban átvészelte, így árfolyama csupán 0,2 százalékkal csökkent. A nyertesek között volt viszont az 5,5 százalékkal dráguló Phylaxia, a Humet és a BorsodChem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.