Gyengült a BUX

Továbbra is a csökkenő trend a domináns a BÉT-en – mondta tegnap tőzsdezárás után egy amerikai elemző, aki szerint a magyar parketten a befektetők nem tudják eldönteni, hogy miként cselekedjenek.

2003. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol-kibocsátás kapcsán az elemző elmondta: nagy rohamra számítanak a tengerentúlon, hiszen a magyar olajipari cég Kelet-Közép-Európa leghíresebb és legeredményesebb társasága. A 7100 forintos maximumárról az elemző azt mondta, hogy ez az ár ugyan némileg magasabb a vártaknál, de nem sokkal tér el a korábbi 7000 forintos maximált ártól.
A BUX tegnap 36 pontos emelkedéssel nyitott, majd egyre lejjebb és lejjebb csúszott, végül 166 pontos csökkenéssel, 9205 ponton zárta a napot. A forgalom 9,8 milliárd forintra ugrott, amit az indukált, hogy az OTP piacán igen erőteljes eladási nyomás jelentkezett, így a banki papírok 4,3 százalékkal gyengültek. Visszaesésben volt a napokban kibocsátott és tőzsdére vitt FHB is. Sokak meglepetésére a Forrás osztalékelsőbbségi papírok viszont 61 forinttal drágultak. Brókerek szerint a Forrás-részvények erősödését az okozta, hogy a Cartographia Rt. eladása kapcsán a befektetők arra számítanak, hogy jelentős osztalékot fizet majd a társaság.
A nemzetközi tőkepiacokon viszont napközben javában emelkedtek az árfolyamok, a DAX- és az FTSE-mutatók délelőtt egy százalék feletti pozitív elmozdulásokat is mutattak, de az amerikai októberi meglepetésre rendkívül erősen, 3,3 százalékkal nőtt a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya. Elemzők mindössze 0,6 százalékos emelkedést vártak a szeptemberi felülvizsgált 2,1 százalékos növekedést követően. A Michigan Egyetem november végi fogyasztói hangulatindexe 93,7-es értéket ért el a hó közepi előzetes 93,5 után. Október végén az index 89,6-ot jelzett, az elemzők 94,0-et vártak novemberre. Elsősorban az erősebb makrogazdasági adatok nyomán, valamint a munkapiac élénkülési jelei hatására novemberben az adatok tanúsága szerint tovább szilárdult az amerikai fogyasztói bizalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.