Megduplázódott a HP

2003. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre lentebb és lentebb csúszik a BUX, a befektetők tegnap már nem voltak nyugodtak, hiszen a nemzetközi geopolitikai helyzet felforrósodása, a nyersanyagárak jelentős drágulása, valamint az európai tőkepiacok gyengülése pesszimista hangulatot okozott a magyar parketten. Bár a Wall Street nyitáskor nem a várt lassulással reagált az isztambuli eseményekre, az elemzők azt hangoztatták, hogy a későbbiek során a trend valószínűleg megfordul. Az Merrill Lynch szakértője jelezte, hogy a Hewlett Packard szerdai tőzsdezárás után publikált negyedéves gazdálkodási adatai igen kedvezők lettek, a hardvergyártó cég 862 millió dolláros nettó eredményt jelentett, szemben a bázisidőszak 390 millió dollárjával. A vállalat árbevétele 10 százalékkal nőtt, a jó teljesítmény hátterében a PC-üzemág nyeresége és a fellendülő nyomtatóeladás áll. Befektetők rámutattak a HP eredményei láttán, hogy a csipgyártók és a PC-piac meglódult, ezt várják már több éve a befektetők.
Az amerikai emelkedéseket segítette a Conference Board által közzétett – a vártnál jobb – konjunktúramutató is. A gazdaságkutató társaság szerint az USA konjunktúrája 0,4 százalékkal emelkedett októberben, de az elemzők a mutató 0,2 százalékos emelkedését várták.
A magyar tőzsdén a negatív hatások eredményeként a BUX 164,18 pontos gyengüléssel zárt, a forgalom meghaladta a 13,79 milliárd forintot. A BÉT zárása után a brókerek megjegyezték, hogy némi pánikhangulat kezdett kialakulni, amit az európai piacok beesése okozott. A kereskedők elmondták: nagy eladási nyomás jelentkezett a Mol- és a Matáv-papírok esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.