Meglepődött a piac

Jelentős árfolyamcsökkenéssel zárták tegnap a hetet a magyar részvények, a BUX napközben átesett a 9000 pontos határon is, de később korrigált. A délelőtti peszszimizmushoz nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentése is. Elemzők elmondták, hogy a BÉT-en jobbára eladói nyomás jelentkezett, így a BUX-ot nem tudta semmi sem visszafogni az eséstől, az index a nap végén 86,7 pontos gyengüléssel 9108,21 ponton zárt. A forgalom 10,97 milliárd forintra nőtt, ebből a legnagyobb részt az OTP-papírokra kötötték.

2003. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árfolyamesés olyan erős volt, hogy még a blue chipek sem tudtak megbirkózni vele, ezt mutatta a Matáv 2,9 százalékos gyengülése, de nem sikerült emelkedést kicsikarnia magából az OTP-nek, sőt a Molnak sem. A BÉT-en csupán öt papír tudott emelkedni: az öt közül a három áramszolgáltató volt, valamint a Brau és a szintén sokat ócsárolt Pannonplast. A nap nyertese a Brau Union lett, bár a sörgyári cég részvényeinek ára napközben igen erőteljesen ingadozott, de végül 400 forintos emelkedéssel zárt. A Brau-részvények spekulációját az a bejelentés mozgatta, amit az Amstel tett: nevezetesen felfüggesztették a Brau-papírok felvásárlását.
A Mol közölte, hogy november 28-án lehívta a Deutsche Bank csoporthoz tartozó Matura GmbH-tól a 2001. március 5-én megkötött vételi opciót, amely a TVK 9,83 százaléknyi részvényének megvásárlására szólt. A Mol bejelentése szerint az olajtársaság közvetlen részesedése a korábbi 34,5 százalékról 44,3 százalékra növekedett a 24,67 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK Rt.-ben. A Molnak jelenleg vételi opciója van még a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. tulajdonában lévő, 8,02 százaléknyi TVK-részvényre. A TVK ára tegnap a hírre nem reagált, azaz a trendeknek megfelelően gyengült, de ennek mértéke nem érte el az egy százalékot.
A nemzetközi tőkepiacokon sem volt túl jó a hangulat, Frankfurtban és Londonban jobbára gyengültek a részvényárak, New Yorkban viszont mérsékelt növekedés keletkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.