időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Csillebérc-ügyekről perek februárban

Swendt Pál
2003.12.29. 23:00

Februárra tűzi ki a bíróság a csillebérci vadászház eladása miatt Rácz Péternek, a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) ügyvezető elnökének és vélelmezett bűntársának perét. A büntetőügy mellett a negyvenöt hektáros úttörőtábor tulajdonjogáért indított polgári eljárás is februárban folytatódik.

Várhatóan februári dátummal tűzi ki a Budai Központi Kerületi Bíróság a csillebérci úttörőtábor területén lévő vadászház értékesítése miatt indított per tárgyalását – értesült lapunk. A vád szerint Rácz Péter, a MÚSZ ügyvezető elnöke különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét követte el, amikor egy általa felkért ingatlanszakértő véleményére hivatkozva javasolta a MÚSZ elnökségének, hogy értékesítsék a vadászházat.
A bűntársként vádolt ingatlanszakértő, Burger Béla új bizonyítási indítványt nyújtott be a bíróságra, amelyben vitatta a vádhatóság ingatlanszakértői dokumentumait. A törvényszéki ügyekben is közreműködő szakértő szerint bizonyos mértékben valóban értéknövelő tényező az építési engedély, de ezt figyelembe vette munkája során, voltak azonban értékcsökkentő tényezők is. Ezek között szerepel, hogy a vadászház és a hozzá tartozó terület része a tábornak, mely osztatlan tulajdont képez, az ingatlan közelében folytatott ipari és nukleáris tevékenység ténye, valamint az épület és a telek 1999-es forgalmi értéke.
Emlékezetes: a MÚSZ elnöksége még 1999 márciusában 15 millió forintért értékesítette az úttörőtábor területén álló vadászházat a hozzá tartozó 2694 négyzetméteres telekkel. A nyomozás során kiderült: Burger annak tudatában, hogy az önkormányzat építési engedélyt adott ki a frekventált területre, alulértékelte az akkor 94 millió forintot érő ingatlant. Vevőnek az a Bau-bérc Kft. jelentkezett, melynek tulajdonosa Rácz unokatestvére, Rabb Attila volt. A cégben 2001-ben szerzett ötvenszázalékos tulajdonrészt egy kínai vállalkozó, akinek magyarországi kézbesítési megbízottja az MSZP frakcióigazgatójának, Varju Lászlónak a felesége lett.
Február 25-én folytatódik a negyvenöt hektáros csillebérci úttörőtábor tulajdonjogáért, a MÚSZ ellen indított polgári per, melyben a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mellett beavatkozó felperesként a XII. kerületi önkormányzat is fellépett.
Ismert: az egykori Ifjúsági és Sportminisztérium és a vagyoni igazgatóság keresetében arra kérte a bíróságot, hogy mondja ki, a MÚSZ 1989 júniusa óta jogosulatlanul használja az úttörőtábort, annak tulajdonosa ugyanis az állam.
Álláspontjuk szerint ugyanazon a napon, 1989. június 27-én két ajándékozási szerződéssel a KISZ és a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) az úttörőszövetségnek juttatta az ingatlanokat. Ekkor a KISZ már nem létezett, ugyanis április 22-én, az utolsó, XII. kongresszusán jogutód nélkül megszűnt, és megalakult a Demisz. Az új szervezet jogosultság nélkül nem ajándékozhatott úttörőtábort, ahogyan a hónapokkal korábban már feloszlott KISZ sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.