Drágult a Matáv

2003. 12. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszonrealizálás törte meg a Budapesti Értéktőzsde emelkedő trendjét a hét közepén, a BUX 152 pontos gyengüléssel 9289 ponton zárt. A piac nem sokat teketóriázott, már reggel látni lehetett, hogy határozott eladói nyomás jelentkezik, a BUX egyre lejjebb és lejjebb csúszott, a nap vége előtt 9250 pontig ereszkedett. A befektetőket részben a lakáshitelezési változások ijesztették meg, ezt mutatta az FHB- és az OTP-papírok esése. A bankszektorba invesztálók megrémültek attól a hírtől, hogy kérdésessé válik a portfóliók növekedési esélye. Minden oldalról próbálták megnyugtatni a befektetőket, de nem nagy sikerrel. Az FHB-részvények a lakáshitelek miatt 3800 forintig zuhantak, végül 3925 forinton, 125 forint csökkenéssel fejezték be a kereskedést. Az OTP részvényei mérsékeltebb, 50 forintos lassulást szenvedtek el.
A BÉT forgalma 9,5 milliárd forint lett, ebből a Molra 5,5 milliárd forintot költöttek a vevők és az eladók. Az olajipari cég részvényei 2,2 százalékkal zuhantak, amit elemzők a keddi drágulást követő profit takinggal (haszonrealizálással) indokoltak. A vezető részvények között egyedül a Matáv tudott drágulni, a távközlési papírok 0,1 százalékkal kerültek többe záráskor előző kurzusuknál. A Richter a Molhoz hasonlóan a jelentős haszonkivét áldozata lett, bár arra az elemzők már régen felhívták a figyelmet, hogy a 27 000 forintos árat követve hamar gyengülési stádium következhet. A Richter ára végül 600 forinttal, százalékban mérve 2,2-vel gyengült.
A vállalati hírek közül érdemes volt kiemelni a Graphisoft azon bejelentését, hogy megállapodást kötött brazil leányvállalata, a Graphisoft do Brazil Ltda eladásáról. A vevő, aki a Graphisoft do Brasil Ltda ügyvezetője és résztulajdonosa is volt, más munkatársaival együtt vásárolta meg a Graphisoft N.V. részesedését a vállalatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.