Eljött a drágulás

Többnapos kivárás után tegnap nehezen, de sikerült jelentős növekedést kicsikarnia magából a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző indexnek, a BUX-nak.

2003. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tőzsdemutató nyitáskor még gyengélkedett, a csökkenés nem tartott sokáig, fél tizenegykor már 140 ponttal állt előző szintje felett. A délután enyhe gyengélkedéssel telt el, majd az amerikai tőzsdék emelkedő irányát követve újból erőre kapott az index, és napi csúcsáig emelkedett. A zárás pillanata is a napi csúcs közelében, azaz 9260 ponton érte el a BUX-ot, ami 151 pontos plusznak felel meg. A forgalom nem érte el az 5,3 milliárd forintot, a befektetők a vezető részvényeket csipegették, így azok árfolyamai javulóban voltak. A blue chipek közül a legnagyobb emelkedést a Richter jelezte, a gyógyszergyártó cég részvényei 2,6 százalékkal drágultak, a Mol 2,2 százalékkal, az OTP 1,5 százalékkal, a Matáv 0,9 százalékkal erősödött. Meglepetést okozott a piacon a Pannonplast azzal, hogy ára igen magas forgalom mellett 2,4 százalékkal drágult. Elemzők a műanyag-ipari cég papírjainak erősödését azzal magyarázták, hogy Britton Capital bejelentette: 55 ezer darab Pannonplast-részvényt értékesített november 27-én a Budapesti Értéktőzsdén, ezáltal tulajdonrésze 10 százalék alá csökkent. A szakértők szerint egy-két komolyabb vevő jelent meg a piacon, aki tovább vásárolja a Pannonplast-részvényeket, azt viszont, hogy kik a vevők, nem lehet tudni. Egyesek a Karsai Holdingot jelölték meg mint tényleges érdekeltet, de az utolsó közgyűlésen Karsai Béla azt nyilatkozta, hogy a jövőben nem kívánnak közös ügyletet a Pannonplasttal.
Újból beindult a Brau Union-ügy is, a Tebész bírósági indítványai és az Amstel felvásárlást felfüggesztő döntése kapcsán újból reménykednek a befektetők, ezt tükrözte a Brau tegnapi, 595 forintos drágulása is. Elemzők véleménye szerint a Brau-papírok körüli kavalkádot nem az Amstel, hanem mások okozzák, ezzel is hozzájutva egy magasabb árhoz, amelyen el tudják adni a drágán vásárolt papírokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.