Alulértékelt a BÉT

2004. 01. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX napi csúcsa közelében zárt tegnap. A magyar indikátor a nemzetközi hangulattal együtt mozgott, a befektetők általános optimizmusát az elemzők már tavaly megjósolták. Pesten idén először nyitott ki a tőzsde, és rögtön 156,66 pontos növekedéssel zárt. Jelentős volt a befektetők érdeklődése a nyugat-európai börzéken is; a német DAX másfél éves csúcsára emelkedett, értéke a 4030 pontot is elérte. Londonban az FTSE sem tétlenkedett, a brit vezető részvények – élükön a távközlési és technológiai papírokkal – drágultak.
A magyar parketten a drágulást az okozta, hogy az elemzők az uniós csatlakozás előtt a hazai részvényeket alulértékeltnek találták, bár az 5,8 milliárd forintos forgalom nem a túlzottan nagy bizalmat jelezte. A blue chipek egytől egyig drágultak, a Matáv 19 forinttal, a Mol 145 forinttal, az OTP 75 forinttal, a Richter 45 forinttal ért többet, mint előzőleg. A kiskapitalizációjú papírok közül az Édász, a kárpótlási jegy és a Zalakerámia értéke javult a legjobban. A brókerek tőzsdezárás után azt nyilatkozták, hogy az OTP kurzusa tovább emelkedhet, ha a forint tartja a 260 forint/eurós szintet vagy tovább erősödik. A Mol drágulását a kereskedők a tavalyi kibocsátási próbálkozás alkalmával mesterségesen alacsonyan tartott olajipari papírárakkal magyarázták; a szakértők megjegyezték, hogy a piac túljutott a kibocsátási ügyön, és a Mol ára visszatérhet a szokásos szintre.
A nyersanyagpiacokat a dollár további gyengülése mozgatta, olyannyira, hogy a rúdarany ára Londonban átlépte az unciánkénti 420 dollárt, és ezzel 14 éve nem látott magas szintet ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.