Belehúzott a Matáv is

2004. 01. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak ötpontos emelkedéssel nyitott tegnap a BUX, de záráskor már 123,83 ponttal állt előző értéke felett. A magyar tőzsdemutató fokozatos emelkedéssel 9726 pontig erősödött, majd az utolsó pillanatokban enyhe korrekció következett be, ami megkurtította a BUX értékét. A forgalom nyolcmilliárd forint feletti lett – sőt, végül átlépte a kilencmilliárdos határt is –, ebből a Matávra és az OTP-re kötötték a legnagyobb részt. A távközlési papírokat a befektetők alulértékeltségre hivatkozva vásárolják lassan egy hete, a Matáv részvényei 18 forinttal drágulva 825 forinton zártak. Az OTP 55 forinttal, a Richter 250 forinttal, a Mol 40 forinttal erősödött.
Londonban és Frankfurtban is drágulást jeleztek az árfolyam-indikátorok, a befektetők a Bank of England és az Európai Központi Bank (ECB) semleges kamatdöntése miatt vásárolták optimista hangulatban a részvényeket. Az euró drágulásának vélhetően az ECB nem kívánt még gátat szabni, pedig a piac már sürgetné.
Az elemzők biztosra vették a változatlanságot: a gazdasági fellendülés vagy inkább kilábalás még mindig gyenge és bizonytalan az euróövezetben, miközben az inflációs helyzet biztató, ráadásul az euró mértéktelen erősödése óvatosságra intett. A tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás decemberben már hónapok óta az ECB kétszázalékos célszáma közelében volt. Novemberben átlagosan 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a térségben, októberben kétszázalékos, szeptemberben 2,2 százalékos, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9–1,9 százalék, májusban 1,8 százalék, áprilisban 2,1 százalék, márciusban és februárban 2,4–2,4 százalék, januárban 2,1 százalék, tavaly decemberben 2,3 százalék.
A nemzetközi pénzpiacok szerdán és csütörtök délelőtt már beárazták az Európai Központi Banktól (ECB) várt, az erős eurót ellenző megnyilatkozást, így némi újabb felértékelődés kezdődött, amikor Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke a tegnapi frankfurti sajtóértekezletén a várakozásoknál enyhébb éllel kijelentette, hogy a „közelmúlt valutaárfolyam-fejleményei negatív hatást gyakorolnak az exportra”. A kijelentésből nem lehetett arra következtetni, hogy az ECB nyílt piaci beavatkozással is hajlandó lenne valamelyest gyengíteni az eurót – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.