Biobor a Szent György-hegyről

Biobort egy évezrede készítenek. Ma korántsem könnyű, mert nagyon ismerni kell a szőlő, de főleg a kórokozók biológiáját. Kovács Zoltánnak mindez sikerült.

2004. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdászok azon – minden bizonnyal kicsi – táborába tartozik Kovács Zoltán badacsonyi borász, sőt bioborász, akik jót várnak az uniótól.
– Ennek egyszerű oka van – mondta Kovács Zoltán.– Sikerült még az eredeti, kedvezményes feltételekkel agrárhitelhez jutnom, és már kiszámoltam, hogy az uniós földalapú támogatásokból képes leszek a részleteket törleszteni, ezért az optimizmusom.
A hitelt arra használtam fel, hogy szőlőterületeket vásároltam a Szent György-hegyen, ezzel a művelt területeim nagysága 30 hektárra emelkedett. Ebből 26 hektár saját tulajdon, a maradék bérlemény. A számítás bejött, most még a szőlőtermés egy részének értékesítéséből lehet a részleteket fizetni, ezért ez a tevékenység veszteséges, a borértékesítés viszont, ami eddig veszteséges volt, most nullszaldós – mondta a borász. – A szőlők kizárólag a Szent György-hegyen vannak, az egyes fajtáknak leginkább optimális fekvésben. A fajták között megtalálható az olaszrizling, a szürkebarát, a hárslevelű, a sárgamuskotály és a kéknyelű. Utóbbiak átoltásból származnak. Ugyanilyen módszerrel tervezek itt meghonosítani bakatort és otellót is – mondta Kovács Zoltán.
A borász a szinte csak itthon fellelhető és szinte csak itthon ismert kéknyelűvel azért akar foglalkozni, mert régen nagyon nagy hírű bor volt, és több irodalmi alkotás is úgy tartja, tartotta, hogy ennek a bornak nincs párja a világon. Másrészt Kovács Zoltán bízik a régi vincellérek tapasztalatában, akik az itteni klímának legmegfelelőbb és a legfinomabb borokat adó szőlőket termesztették a területen. A kéknyelű akkor az egyik legfinomabb bornak számított a világon.
Mindezt azonban ellenőrzött, a biotermesztés szabályainak megfelelő keretek között teszi Kovács Zoltán, aki megemlítette azt is, hogy a biotermesztésnek évezredes szabályai vannak. Ma azonban a jogszabályok által előírt termesztési módokat ellenőrző szervezetek vizsgálják. A biotermesztés szempontjából a legfontosabb dolog a növényvédelem, amit réz- és kénalapú szerekkel lehet elvégezni. Persze az kétségtelen, hogy a biotermesztést végző szakembernek minden biológiai folyamatot sokkal jobban kell ismernie, mint általában, főként a betegségek kialakulásának feltételeivel kell tisztában lennie.– Ezért sok a bizonytalanság – mondta Kovács Zolán –, de ha a számítás bejön, akkor annál nagyobb a sikerélmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.