A mezőgazdászok azon – minden bizonnyal kicsi – táborába tartozik Kovács Zoltán badacsonyi borász, sőt bioborász, akik jót várnak az uniótól.
– Ennek egyszerű oka van – mondta Kovács Zoltán.– Sikerült még az eredeti, kedvezményes feltételekkel agrárhitelhez jutnom, és már kiszámoltam, hogy az uniós földalapú támogatásokból képes leszek a részleteket törleszteni, ezért az optimizmusom.
A hitelt arra használtam fel, hogy szőlőterületeket vásároltam a Szent György-hegyen, ezzel a művelt területeim nagysága 30 hektárra emelkedett. Ebből 26 hektár saját tulajdon, a maradék bérlemény. A számítás bejött, most még a szőlőtermés egy részének értékesítéséből lehet a részleteket fizetni, ezért ez a tevékenység veszteséges, a borértékesítés viszont, ami eddig veszteséges volt, most nullszaldós – mondta a borász. – A szőlők kizárólag a Szent György-hegyen vannak, az egyes fajtáknak leginkább optimális fekvésben. A fajták között megtalálható az olaszrizling, a szürkebarát, a hárslevelű, a sárgamuskotály és a kéknyelű. Utóbbiak átoltásból származnak. Ugyanilyen módszerrel tervezek itt meghonosítani bakatort és otellót is – mondta Kovács Zoltán.
A borász a szinte csak itthon fellelhető és szinte csak itthon ismert kéknyelűvel azért akar foglalkozni, mert régen nagyon nagy hírű bor volt, és több irodalmi alkotás is úgy tartja, tartotta, hogy ennek a bornak nincs párja a világon. Másrészt Kovács Zoltán bízik a régi vincellérek tapasztalatában, akik az itteni klímának legmegfelelőbb és a legfinomabb borokat adó szőlőket termesztették a területen. A kéknyelű akkor az egyik legfinomabb bornak számított a világon.
Mindezt azonban ellenőrzött, a biotermesztés szabályainak megfelelő keretek között teszi Kovács Zoltán, aki megemlítette azt is, hogy a biotermesztésnek évezredes szabályai vannak. Ma azonban a jogszabályok által előírt termesztési módokat ellenőrző szervezetek vizsgálják. A biotermesztés szempontjából a legfontosabb dolog a növényvédelem, amit réz- és kénalapú szerekkel lehet elvégezni. Persze az kétségtelen, hogy a biotermesztést végző szakembernek minden biológiai folyamatot sokkal jobban kell ismernie, mint általában, főként a betegségek kialakulásának feltételeivel kell tisztában lennie.– Ezért sok a bizonytalanság – mondta Kovács Zolán –, de ha a számítás bejön, akkor annál nagyobb a sikerélmény.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség